Financijski instrumenti HAMAG-BICRO-a za poljoprivredu zauzeli prvo mjesto u EU

Autor: PD VL native tim , 24. svibanj 2022. u 22:00
Marko Boljat, Vedrana Mikić, Ivan Križanović, Marijana Baršić Barun i Iva Debanić/David Plas

Do 1. svibnja 2022. odobreno je 1334 zajma za ruralni razvoj u iznosu od 393,9 mil. kuna.

Hrvatski poljoprivrednici još od 2018. godine iskazuju potrebu za dodatnim financijskim i investicijskim mehanizmima koji bi im omogućili rast i razvoj, ali i pomoć u teškim okolnostima poput koronakrize.

Kako bi osigurali dodatna ulaganja u obrtna sredstva, kupnju živih životinja, jednogodišnjeg bilja i rabljene opreme mnogi su se obratili Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). HAMAG-BICRO kao Vladina najznačajnija agencija za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede provodi Program ruralnog razvoja u sklopu kojeg poljoprivrednici imaju na raspolaganju različite zajmove i kredite.

Zajmovi i krediti za ruralni razvoj sa niskim kamatnim stopama koje se najvećim dijelom vraćaju u fond za zajmove Programa ruralnog razvoja i plasiraju drugim primateljima, te niže naknade, duže rokove otplate i veću mogućnost počeka otplate zajma/kredita uz manje instrumente osiguranja vrlo su atraktivni poljoprivrednicima.

Odgovor na COVID
Dodatno, tijekom 2020. godine su plasirana još dva financijska instrumenta kao odgovor na Covid krizu. Slijedom uspješne provedbe Financijskih instrumenta za ruralni razvoj u Republici Hrvatskoj u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, HAMAG-BICRO je uvelike pridonio kako bi se Hrvatska plasirala na prvo mjesto u Europskoj uniji prema ukupno plasiranim Financijskim instrumentima za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Prezentaciju uspješnog modela provedbe Financijskih instrumenata u Hrvatskoj na konferenciji održao je voditelj Odjela Ivan Križanović/David Plas

Nakon analize rezultata Europska komisija, Opća Uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj, u suradnji s Europskom Investicijskom bankom (EIB) organizirala je konferenciju početkom svibnja 2022. godine pod nazivom “Pristup financiranju za mala obiteljska gospodarstva u EU” u Bruxellesu te su tom prilikom predstavnici HAMAG-BICRO-a prezentirali uspješan model provedbe Financijskih instrumenata u Hrvatskoj. Prezentaciju je održao voditelj Odjela za ruralni razvoj u Službi za jamstva, Ivan Križanović.

Do 1. svibnja 2022. godine odobreno je ukupno 1334 zajma za ruralni razvoj u iznosu od 393,9 milijuna kuna. Od ukupno odobrenog broja zajmova 66% se odnosi na Mali zajam za ruralni razvoj odnosno 875 zajmova u iznosu od 325 milijuna kuna dok se 23% odnosi na Mikro zajam za ruralni razvoj odnosno 303 zajma u iznosu od 46,2 milijuna kuna. Preostalih 12% se odnosi na Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj odnosno 156 odobreni zajmova u iznosu od 22,6 milijuna kuna.

Smanjene kamatne stope
Zbog izrazitog interesa poljoprivrednika za zajmovima, u periodu od 2018. godine do danas nekoliko puta je povećana alokacija, tako da je ukupna alokacija za zajmove s inicijalnih 134 milijuna kuna povećana na 654 milijuna kuna.

Poslujući s poljoprivrednicima kroz dugi niz godina HAMAG-BICRO je prilagodio programe njihovim potrebama. Zbog toga je Program za poljoprivredu i ruralni razvoj izmijenjen nekoliko puta.

Prvi puta je tijekom koronakrize uspostavljen novi program, Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj, kako bi poljoprivrednicima olakšali i omogućili nabavu obrtnih sredstava i repromaterijala za proizvodnju uz smanjenje kamatne stope na 0,1 % – 0,25%.

Drugi puta je tijekom srpnja 2021. godine povećan maksimalan iznos Malih zajmova za investicije s postojećih 50.000 eura na 100.000 eura te je iz programa je izostavljen do tada obvezni kriterij Ekonomske veličine koji je prethodno iznosio 6.000 eura za sektor voća, povrća i cvijeća te 8.000 eura za ostale sektore.

Na taj način je omogućeno i najmanjim poljoprivrednicima mogućnost prijave za Mikro i Male zajmove za ruralni razvoj.

#smallerfarms

#ficompass

#EAFRD

 Sadržaj omogućio HAMAG-BICRO.

New Report

Close