Fina predlaže stečaj Brodosplita zbog 23,8 milijuna eura duga

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2023. u 13:06
VTS smatra da se stečaj može zaustaviti samo dokazima o likvidnosti i podmirenju obveza prema vjerovnicima/IVO ČAGALJ/PIXSELL

Fina je podnijela novi prijedlog za stečaj Brodosplita i taj je prijedlog na splitski Trgovački sud stigao 10. ožujka, a objavljen je i na eOglasnoj ploči.

Financijska agencija (Fina) podnijela je Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečaja Brodosplita navodeći kako ta tvrtka ima neizvršene osnove za plaćanje od 23,8 milijuna eura.

‘’Na dan 9. ožujka 2023. dužnik u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 23.828.527,04 eura.

Prema podacima o broju zaposlenih koje je Financijskoj agenciji dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. dužnik ima 99 zaposlenih’’, navodi se u prijedlogu Fine objavljenom u utorak na e-oglasnoj ploči sudova.

Fina je podnijela novi prijedlog za stečaj Brodosplita i taj je prijedlog na splitski Trgovački sud stigao 10. ožujka, a objavljen je i na eOglasnoj ploči. Za 24. ožujka najavljeno je ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečaja.

To je uslijedilo nakon što je Visoki trgovački sud (VTS) odbio žalbu vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka na odluku splitskog TS-a o pokretanju novog predstečajnog postupka. VTS je dao za pravo sucu Ivanu Čuliću da nakon obustave postupka predstečajne nagodbe po službenoj dužnosti nastavi voditi postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečaja nad Brodosplitom.

VTS smatra da se stečaj može zaustaviti samo dokazima o likvidnosti i podmirenju obveza prema vjerovnicima. Na Trgovačkom sudu u Splitu predmeti se razvrstavaju automatskom dodjelom, te je tako taj novi prijedlog dodijeljen sutkinji Ani Golub Gruić.

S obzirom da je za 24. ožujka na Trgovačkom sudu zakazano ročište za Brodosplit najvjerojatnije će se tek pridošli novi prijedlog za stečaj Brodosplita pripojiti već postojećem kojeg vodi sudac Ivan Čulić s obzirom da se ne može odlučivati po dva prijedloga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close