Nove usluge Ericssona NT olakšat će putovanja na hrvatskim cestama

Autor: Suzana Varošanec , 28. ožujak 2022. u 14:03
Foto: HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Domaća tehnološka kompanija sa slovenskim partnerom dobila projekt uspostave nacionalne pristupne točke za intermodalne informacije.

Ericsson Nikola Tesla potpisao je dva nova ugovora na domaćem tržištu, ukupne vrijednosti 17,4 milijuna kuna.

U zajednici ponuditelja sa slovenskom tvrtkom Realis informacijske tehnologije sklopili su s Hrvatskim cestama (HC) ugovor vrijedan 3,9 milijuna kuna, dok su u konzorciju s tvrtkom King ICT potpisali 13,5 milijuna kuna vrijedan novi trogodišnji okvirni sporazum s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske o održavanju sustava za hitne pozive.

Pravovremeno ažuriranje
Što se ugovora s HC-om tiče, riječ je o projektu uspostave nacionalne pristupne točke za multimodalne informacije u prometu te razvoja rutnog vodiča u sklopu pružanja tih informacija.

Kako navode iz HC-a na naš upit, svaka članica uspostavlja nacionalnu pristupnu točku – digitalno sučelje u kojem su barem statični podaci o putovanjima i povijesni prometni podaci zajedno s odgovarajućim metapodacima dostupni korisnicima za ponovnu uporabu.

Ili u kojem su izvori tih podataka i njihovi metapodaci dostupni za ponovnu uporabu. Naime, za putnike u cijeloj Uniji ključno je da pružatelji usluga nude točne i pouzdane informacije o putovanjima.

Kada dođe do izmjena voznih redova ili uvjeta prometovanja (prometne nesreće, radovi, izvanredni događaji), tijela nadležna za promet ili prijevoznici trebali bi pravovremeno ažurirati bitne podatke putem nacionalne pristupne točke.

Predsjednica Uprave ENT Gordana Kovačević/B. Filić/PIXSELL

Osim toga, kada pružatelj usluga upotrebljava podatke o putovanjima i prometu, postoji opasnost da se netočne informacije o putovanjima prikažu korisnicima, što može negativno utjecati na putovanje.

Kada se otkriju netočnosti, pogreške je potrebno pravovremeno ispraviti budući da su točne i pouzdane informacije o putovanjima temelj za pružanje usluga planiranja multimodalnih putovanja.

Međutim, iako u Europi postoji znatan broj usluga pružanja informacija o multimodalnim putovanjima, usluge koje nude potpune izračunate rute od vrata do vrata uglavnom su ograničene na područje neke članice.

Ključno rješenje za veću zemljopisnu pokrivenost uslugama pružanja informacija o putovanjima i potporu informacijama o multimodalnim putovanjima u cijeloj Uniji predstavlja povezivanje lokalnih i nacionalnih usluga pružanja informacija o putovanjima.

To uključuje upotrebu tehničkih alata, pa tako i sučelja za povezivanje postojećih informacijskih sustava radi razmjene izračunatih ruta.

Podaci o putovanjima i prometu, navode iz HAC-a, integriraju se u nacionalnu pristupnu točku postupnim pristupom.

17,4

milijuna kuna vrijedna dva ugovora koje je dobio Ericsson Nikola Tesla

Statično i dinamično
Informacije o multimodalnim putovanjima temelje se na statičnim i dinamičnim podacima o putovanjima i prometu. Statični podaci o putovanjima i prometu neophodni su za potrebe informiranja i planiranja prije putovanja te ih stoga zahtijevaju sve države članice.

Dinamični podaci, primjerice smetnje i kašnjenja, omogućuju krajnjim korisnicima da donesu dobro informirane odluke o putovanju i uštede vrijeme.

Kako bi se zajamčilo da je razvoj informacija o multimodalnim putovanjima dosljedan i usklađen u cijeloj Uniji, države članice potiče se da integriraju postojeće dinamične podatke o putovanjima i prometu upravo putem nacionalne pristupne točke.

“Po završetku projekta, sustav će omogućiti agregaciju podataka od dionika definiranih Delegiranom uredbom 1926/2017 u sklopu Nacionalne pristupne točke te će nuditi javno dostupne multimodalne i ekološki prihvatljive usluge planiranja putovanja.

U konačnici bismo napomenuli kako će nacionalna pristupna točka integrirati postojeće sustave u novi multimodalni informacijski sustav te će biti realizirana na decentraliziran način (na nacionalnoj i međunarodnoj razini)”, poručuju iz HC-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close