Ericsson Nikola Tesla s 30 posto manjom neto dobiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. travanj 2014. u 10:56
Predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Istodobno, operativna dobit niža je 26 posto, te iznosi 31,1 milijuna kuna.

Ericsson Nikola Tesla ostvario je u prvom ovogodišnjem tromjesečju neto dobit od 34,1 milijun kuna, što je 30 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te kompanije.

Istodobno, operativna dobit niža je 26 posto, te iznosi 31,1 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje te kompanije smanjeni su 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 315,4 milijuna kuna, kao posljedica manjih prihoda od prodaje na ostalim izvoznim tržištima. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 34 posto, izvoz na Ericssonovo tržište 47 posto, dok izvoz na ostala tržišta sudjeluje s 19 posto.

Na domaćem je tržištu ostvareno 106,3 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je rast od 37 posto prema istom razdoblju lani. Međutim, prihodi od prodaje na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) smanjeni 47 posto, na 60 milijuna kuna.

Bruto dobit kompanije iznosi 56,2 milijuna kuna, što je pad od 14 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Bruto marža bilježi pad na 17,8 kao posljedica asortimana prodanih proizvoda i usluga, navodi se u izvješću.

Ukupna novčana sredstva, uključujući kratkoročnu financijsku imovinu na kraju tromjesečja iznose 523,2 milijuna kuna, što čini 50,8 posto ukupne imovine.

"Unatoč trenutačnom tržišnom okruženju, Ericsson Nikola Tesla nastavio je solidno poslovati i u prvom tromjesečju ove godine", ocijenila je predsjednica Uprave Gordana Kovačević.

Istaknula je značajan porast prihoda od prodaje na domaćem tržištu, od 37 posto, dok Ericssonovo tržište i dalje bilježi pozitivan trend i porast prihoda sukladno planovima. No, manji ukupni prihodi od prodaje, za 5 posto, posljedica su manjih prihoda od prodaje na ostalim izvoznim tržištima, kazala je Kovačević.

Navela je i kako kompanija ostaje usmjereni na jačanje pozicije i prodaju u novim i ciljanim područjima za telekom operatore (4GIP, OSS/BSS, TV i medijska distribucija, dizajn i optimizacija mreža te usluge upravljanja mrežama – "managed services”) te u segmentu industrije i društva (zdravstvo, e-poslovni sustavi, sigurnost).

"I dalje smo usmjereni na operativnu učinkovitost, profitabilnost i upravljanje rizicima", navela je Kovačević.

U izvješću Ericssona Nikole Tesle navodi se i da pravo na dividendu u ukupnom iznosu od 320 kuna po dionici (20 kuna redovna i 300 kuna izvanredna dividenda) imaju dioničari koji će na dan 3. lipnja imati na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva.

Prvi dan od kojeg se dionicom trguje bez prava na dividendu (ex dividend date) je 30. svibnja, a dividenda će se isplatiti 17. lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close