Domaća kompanija postala dio velikog trenda: Ericsson Nikola Tesla dovršava inteligentno povezivanje javnog prijevoza

Autor: Darko Bičak , 25. listopad 2022. u 11:29
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici ove zagrebačke tvrtke nedavno su u Berlinu na najvećem svjetskom sajmu transportne tehnologije InnoTrans predstavili novitete. Sudjelovali su na korporativnom štandu Ericssona kao članovi zajedničkog tima.

Zelena tranzicija europskog gospodarstva i društva je događanjima u Ukrajini samo ubrzana te su skraćeni rokovi, povećane planirane investicije te postavljeni ambiciozniji ciljevi, a u tom plesu stotina milijardi eura u narednom razdoblju imaju itekako što reći i hrvatske tehnološke tvrtke, a jedna od njih je Ericsson Nikola Tesla (ENT). Europska unija je nedavno iznijela prijedlog izmjena Direktive 2010/40/EU o okviru za uvođenje inteligentnih prometnih sustava u cestovnom prometu i za veze s ostalim vrstama prijevoza kojim je predloženo više scenarija implementacija inteligentnih prometnih sustava do 2040. godine.

Funkcionalnost za putnike

U preferiranoj opciji očekuju se smanjenja nesreća kvantificiranih na 29,5 milijardi eura, uštede u trajanju putovanja od 144,5 milijardi eura te ostale uštede u iznosu od 22,5 milijardi eura. Digitalizacija je neizostavan pokretač za besprijekorno funkcioniranje sustava, njegovu učinkovitost te daljnja povećanja razine sigurnosti, zaštite, pouzdanosti i udobnosti. Usluge povezanih automobila zahtijevat će mnogo veći kapacitet prijenosa podataka, mobilne mreže bit će podatkovne autoceste za povezana vozila, a razina automatizacije u svim će se segmentima prometa sasvim sigurno povećati.

Hrvatska kao članica EU mora pratiti EU direktive, stoga je već implementirana Nacionalna Pristupna Točka (NPT) u kojoj se na standardiziran način, na području cijele zemlje, prikupljaju informacije o prometu. Trenutno Ericsson Nikola Tesla dovršava implementaciju NPT podsustava koji će osigurati dostupnost informacija od prijevoznika putnika u javnom prijevozu. Kako nam kažu u samom ENT-u, to je posebno važna funkcionalnost za putnike prilikom planiranja i realizacije putovanja. “Putnik će na jednom mjestu moći izabrati različite vrste putničkog prijevoza i prijevoznih sredstava za sva putovanja unutar Hrvatske, a u budućnosti i za sva putovanja unutar EU, pa i šire. Imamo rješenja, proizvode i stručne kapacitete za realizaciju složenih projekata u segmentu Transporta”, navode iz ENT-a. Dodaju da ova tvrtka ulaže vlastita sredstva u razvoj Inteligentnih transportnih sustava (ITS) već dugi niz godina.

144,5 milijardi

eura ušteda na putovanju donijet će ITS sustavi

“Spomenuli bismo projekt žurnog poziva (eCall) iz programa harmonizacije eCall Europskih pilota koji je nagrađen posebnom nagradom za najuspješniju implementaciju i testiranje e-Call-a još 2013. te naše sudjelovanje i vođenje istraživačko-razvojnog projekta Povezani Promet u sklopu Centra Kompetencija za pametne gradove u kojem sudjeluje 20 partnera, a koji je vrijedan 150 milijuna kuna. Uz ekspertizu iz domene mobilnih mreža, donosimo i dugogodišnje iskustvo i rješenja koja su naši stručnjaci isporučili na mnogim međunarodnim projektima u domeni povezivanja uređaja i senzora putem naše platforme za upravljanje podacima. Vrlo su važna i naša iskustva i znanja o potrebnim alatima za unaprjeđenje operativnih procesa u upravljanju prometom. Naše rješenje koje se već dugi niz godina primjenjuje u službi hitnih poziva preko 112 također je našlo je svoju primjenu i u projektu Povezani Promet u sklopu Centra Kompetencija za pametne gradove”, kažu za Poslovni dnevnik iz ENT-a.

Sudjelovanje na InnoTransu

Predstavnici ove zagrebačke tvrtke nedavno su u Berlinu na najvećem svjetskom sajmu transportne tehnologije InnoTrans predstavili novitete. Sudjelovali su na korporativnom štandu Ericssona kao članovi zajedničkog tima. Predstavljena su najnovija i najznačajnija rješenja za 5G mreže za pružatelje komunikacijskih usluga koja se koriste u željezničkom sektoru, kako za putnike, tako i za operatore željezničkog prometa. Naglasak je stavljen na budući željeznički mobilni komunikacijski sustav (FRMCS) te specijalizirane mreže i aplikacije koje za putnike i željeznice omogućuju otpornu i sigurnu 5G vezu visokih performansi.

“Krajnjim korisnicima, partnerima i kupcima bilo je omogućeno iz Berlina, preko 5G mreže, udaljeno upravljati vozilom koje se nalazilo u Stockholmu”, kažu u ENT-u te dodaju da je Ericsson na sajmu podigao 5G mrežu samo za potrebe demonstracije različitih korisničkih slučajeva.

Naglašavaju da je transport industrijski segment u kojem je, zbog neprestanog povećanja prometa i broja prijevoznih sredstava na prometnim infrastrukturama koje sve teže mogu pratiti ovu potražnju za prostorom neophodno djelovati. “Unapređenja u transportu ne mogu se isključivo vezati uz izgradnju nove fizičke infrastrukture – mogu se realizirati putem inteligentnih digitaliziranih sustava u kojima će kooperativna, povezana i automatizirana mobilnost, uz konzistentno korisničko iskustvo na cjelokupnom prometnom području, biti dostupna svim korisnicima”, zaključuju iz ove tehnološke tvrtke koja je prije nekoliko dana obilježila 40. godišnjicu svojeg Centra u Splitu koji zapošljava 700 stručnjaka, uglavnom iz segmenta istraživanja i razvoja.

Komentari (7)
Pogledajte sve

I SPORIJE

mnogi ljudi se pitaju kave su hrvatice u krevetu u odnosu na strankinje?

 

RJEĐE!

mislim ako je ok brisati usranu pasju guzicu?

Ova ideja prirodni je nastavak pederske ideje bratstva i jedinstva

New Report

Close