ENNA je sad glavna u Pevecu

Autor: Suzana Varošanec , 30. kolovoz 2018. u 07:58
Predsjednik Uprave Peveca Jurica Lovrinčević priprema nove razvojne projekte/Žarko Bašić/PIXSELL

Tvrtka Pavla Vujnovca sad je najveći dioničar trgovačkoga lanca, uoči Glavne skupštine ‘podebljali’ se za 40.000 dionica.

Novi član Nadzornog odbora Peveca, znakovito, direktor je financija Prvog plinarskog društva Damir Spudić, odlučila je skupština Peveca održana 27. kolovoza: time dodatno jača utjecaj Energije naturalis (ENNA), koja je sad pojedinačno najveći dioničar ovog lanca maloprodaje neprehrambene robe, odnosno raste kontrola grupacije PPD kojoj je na čelu Pavao Vujnovac.

Uz to, a kako je izvijestila Udruga malih dioničara Pevec (okuplja ih 50-ak te drži oko 5% udjela), jednoglasno su donesene sve predložene odluke, pa tako i ona o upotrebi dobiti od 111,4 mil. kn. iz 2017., s jedinom razlikom da su sve bile na prijedlog Uprave Peveca, dok je ta donesena po protuprijedlogu Energije naturalis. Protuprijedlog je zaprimljen na dan održavanja skupštine, sam Vujnovac je na njoj nazočio, i tako je sa 100% podrške Pevec napravio zaokret od prakse zadržavanja dividende, jer po prvi put od razdoblja prije odlaska u stečaj, a nakon niza uspješnih godina nakon restrukturiranja, svojim vlasnicima isplaćuje dividendu.

Riječ je o iznosu od 61 kune po dionici, s time da pravo na isplatu stječu dioničari koji su na dan 13. rujna evidentirani kao dioničari Peveca u SKDD-u, dok je dan dospijeća 17. rujna. Za Dicentrin paket Peveca od 381.675 dionica (29%), osječku tvrtku u vlasništvu Jurice Lovrinčevića, inače predsjednika Uprave Peveca, sudeći prema sadašnjem stanju, to bi značilo isplatu od oko 23 mil. kn. Za Vujnovčevu tvrtku, gledajući na isti način u odnosu na  483.353 dionica, što je 37%-tni udjel u Pevecu, to bi značilo 29,5 mil. kn, a ukupno će dioničarima biti isplaćeno 79,65 milijuna kuna (ostatak ide u rezerve i zadržanu dobit).

Kako su navedeni udjeli novijeg datuma, ipak nisu isključene ni daljnje transakcije, jer npr. Energia naturalis je još sredinom kolovoza imala 34%  Peveca te se kroz transakciju s Dicentrom 'podebljala' za paket u kojem ih je oko 40.000.

S druge strane, Dicentra je tad imala 38% Peveca ali je udjel smanjila za cca 116.00 dionica, od čega ih je oko 76.000 završilo na dva skrbnička računa. Nakon ove znakovite rotacije na vrhu top 10, uz nepoznanicu tko stoji iza skrbničkih računa, te odstupanje od dosadašnje politike u vezi raspodjele dobiti, nagađa se, posve razumljivo, i o razlozima.

Dio njih kao npr. predsjednik navedene udruge Hrvoje Marković drži da će Dicentra ovom isplatom dobiti uvelike podmiriti dug koji je napravila za kupnju dionica Peveca, a ovo smatra da je i povrat dijela rizika zbog odluke da ostane dioničar Peveca, iako tvrtka nije izlistana na Zagrebačkoj burzi. U Pevecu je danas  između 600 i 800 malih dioničara. U vlasništvu prvih 10-ak je oko 80% tvrtke koja, neslužbeno, priprema nove projekte na planu širenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close