Smart Industry
Bijela knjiga

Emisija ugljika podatkovnih centara na razini je emisija čitave zrakoplovne industrije

Schneider Electric konstantno razvija tehnologije koje poboljšavaju energetsku i operativnu učinkovitost i smanjujući ugljični otisak.

PD VL native tim
12. svibanj 2022. u 22:00
Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nakon Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama održane krajem 2021. godine, važnije nego ikad no ikad se postavilo pitanje utjecaja organizacija na održivost i njihova angažmana u smanjenju ugljičnog otiska.

Podatkovni centri troše puno energije i resursa, te je potrebno da industrija podatkovnih centara radi na kontinuiranom praćenju potražnje, uz paralelno usvajanje i rad na postizanju ambicioznih ciljeva održivosti. Kako bi učinila oboje, industrija se mora uhvatiti u koštac ne samo s energetskom učinkovitošću, već i svim utjecajima na okoliš povezanim s izgradnjom i upravljanjem podatkovnim centrima.

Postizanje održivosti

Kako svaka tvrtka samostalno odlučuje koji su to utjecaji i kako ih mjeriti, njihovim kupcima, investitorima, pa čak i samim operaterima teško je znati kako posluju. Upravo kako to više ne bi bilo stanje stvari, istraživački centar Schneider Electrica razvio je prvi takav okvir koji se sastoji od 23 specifična mjerna podatka, a opisan je u bijeloj knjizi “Vodič za mjerne podatke o održivosti okoliša za podatkovne centre”. Ovaj standardni skup mjernih podataka pomoći će poduzećima da se usredotoče na njihov utjecaj na okoliš, procijenu učinkovitosti u odnosu na druge i izradu planova poboljšanja.

Pejković

Data centri su okosnica današnjeg digitalnog svijeta i oni će u budućnosti postati zeleniji.

Kako govori direktorica prodaje “Secure Power” odjela kompanije Schneider Electric za Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu Jelena Pejković, ono što ćemo vidjeti u budućnosti jest da će podatkovni centri postati zeleniji i u skladu s ekološkim potrebama svijeta.

”Data centri su okosnica današnjeg digitalnog svijeta. Oni su također odgovorni za do dva posto svjetskih emisija ugljika, jednako kao i čitava zrakoplovna industrija. Kako bi ostvarili značajan napredak u održivosti, potrebno je usmjeriti se na pet ključnih područja utjecaja na okoliš – potrošnja energije, vode, emisije stakleničkih plinova, učinak na otpad, ali i kopno, vodu i zrak.

Svako od tih područja zahtjeva mogućnost mjerenja i analize kako bi se, na posljetku, mogle utvrditi nove tehnologije koje će dovesti do poboljšanja, odnosno smanjenja negativnog učinka”, objašnjava Jelena Pejković.

Schneider Electric konstantno razvija tehnologije koje poboljšavaju energetsku učinkovitost i manji ugljični otisak, kao što su Modularna AirSet postrojenja bez SF6 plina, trofazni UPS uređaji visoke učinkovitosti u kombinaciji s litij-ionskim baterijama, sustavi slobodnog hlađenja bazirani na takozvanim trim čilerima (eng. Trim Chillers).

Jelena Pejković

Ovakvim tehnologijama može se smanjiti ukupna potrošnja energije IT strukture za 15 posto, a jedan od alata koji mogu pomoći kod postizanja održivosti podatkovnih centara jest i EcoStruxure IT. Kroz EcoStruxure IT paletu DCIM (Data Center Infrastructure Management) softverskih proizvoda prikupljaju se, nadgledaju i analiziraju podatci o upotrebi resursa i operativnom statusu data centara, uključujući ekstrapolaciju trendova.

EcoStruxure DCIM alati igraju ključnu ulogu u osiguravanju maksimalne uporabe energije i resursa u podatkovnom centru, kao i u postizanju visoke dostupnosti, otpornosti i učinkovitosti infrastrukture.

To znači da su s jedne strane održivi, a s druge praktični. Kada je riječ o praktičnosti, važno je znati da ovaj sustav ima i mogućnost daljinskog upravljanja, što je jako bitno za učinkovito, ali i održivo upravljanje.

EcoStruxure IT rješenje, za praćenje i upravljanje temeljeno na oblaku, pruža korisnicima uvid u performanse njihove IT infrastrukture te daje preporuke u stvarnom vremenu za optimizaciju performansi te tako osigurava produljenje životnog ciklusa imovine.

15

posto smanjenja ukupne potrošnje energije IT infrastrukture primjenom Schneider Electric tehnologija

Kompletna rješenja

S ciljem zadovoljenja različitih potreba i poslovnih modela kupaca i partnera, EcoStruxure IT Software & Services paket omogućuje korisnicima izravan nadzor i upravljanje infrastrukturom u stvarnom vremenu. Ako sve to uzmemo u obzir, možemo reći kako kompanija Schneider Electric nudi kompletno rješenje i pomaže svojim klijentima u svim fazama.

Od faze nabave zelenih izvora, preko projektiranja podatkovnih centara poboljšane energetske i operativne učinkovitosti, pa sve do implementacije softverskih rješenja za nadzor i upravljanje.

Benefiti takve suradnje na kraju su neminovni, a upotreba EcoStruxure IT platforme bilježi 30 posto povećanja iskorištenosti infrastrukture, 30 posto manje lažnih uzbuna i čak 60 posto brže pokretanje rada samog data centra i ono najbitnije – pomaže u smanjenju ugljičnog otiska.

* Sadržaj omogućio Schneider Electric

New Report

Close