Svijet novca
Svijet novca

Elektronički potpis na PlatiMe jamči sigurnost i bržu naplatu potraživanja

Proces kupoprodaje eRačuna na PlatiMe je brz, siguran i transparentan, a ugovor između pošiljatelja i otkupitelja se generira automatski i potpisuje elektronički.

PD VL native tim
24. ožujak 2022. u 22:00
Ivan Ulaga, direktor tvrtke Hedone/PD

U Hrvatskoj trenutno barem 100.000 poslovnih subjekata ima mogućnost ranije naplatiti svoja potraživanja izlaganjem eRačuna na platformi PlatiMe. Istovremeno njihovi kupci, primatelji računa, mogu iskoristiti poslovnu priliku i otkupiti vlastita potraživanja uz diskont i tako zaraditi na višku svog kapitala.

To je, naravno, tek jedna od prednosti koja proizlazi iz platforme PlatiMe, fintech usluge koja je uvela nove standarde u zatvaranje cesija. Najveća prednost, ističe se među korisnicima, sigurnost je za sve dionike u procesu.

“Platforma je po mnogočemu jedinstvena na hrvatskom tržištu. Ono što bismo posebno izdvojili je jednostavnost korištenja i sigurnost jer se kod otkupa eRačuna potpisuje eUgovor naprednim elektroničkim potpisom, a prodaja se ne može ostvariti bez izričite suglasnosti kupca, primatelja eRačuna koji nedvojbeno potvrđuje da je iznos terećenja točan”, ističe Ivan Ulaga, direktor tvrtke Hedone.

Ova tvrtka lider je u proizvodnji i trgovini vodovodnog i kanalizacijskog programa, koja kupcima omogućuje kvalitetne, a ujedno i povoljne proizvode. Zbog toga im je iznimno važna mogućnost izravnog financiranja između pojedinaca bez posredstva financijskih institucija, što ih je i motiviralo na vrlo aktivno sudjelovanje na PlatiMe.

“Na PlatiMe izlažemo svakog tjedna jer nam omogućuje jednostavan dolazak do kapitala radi daljnjeg ulaganja u poslovanje. Iz istog razloga preporučujemo ga i svojim partnerima koji su i sami prepoznali inovativnost ove usluge”, naglašava Ulaga.

Korisnička podrška svim dionicima

Govoreći o sigurnosti, Ulaga naglašava kako je sučelje platforme pregledno, a sva dokumentacija na platformi vidljiva i dostupna isključivo osobama koje za to imaju ovlaštenje.

Naime, kako bi proces kupoprodaje eRačuna preko PlatiMe bio brz, siguran i transparentan, sudjelovanje na platformi za sudionike započinje registracijom i određivanjem administratora, jedne osobe ili više njih, koji će u ime poslovnog subjekta imati ovlaštenje za prodaju i/ili kupovinu nedospjelih eRačuna, odnosno odobravanje izlaganja eRačuna, što može biti i računovodstveni servis pojedinog subjekta.

To znači da je pristup i upravljanje procesima odobren isključivo određenim osobama koje se prema sustavu identificiraju korisničkim imenom i lozinkom.

“Prilikom registracije i mi i naši primatelji računa imali smo podršku korisničke službe platforme koji su nam objasnili sve funkcionalnosti i sigurnosni aspekt. Primateljima je dodatno pojašnjeno da su oni ravnopravan dionik procesa prodaje računa i da bez njihove suglasnosti račun ne može biti izložen”, ističe direktor tvrtke Hedone te dodaje kako je postojala određena skepsa kod primatelja, no ubrzo je nestala.

Sigurnost elektroničkog potpisa

Većina ih danas, pojašnjava, više nisu samo primatelji, nego i pošiljatelji, a nerijetko koriste i situaciju da otkupe svoje račune uz diskont i tako zarade od vlastitog viška kapitala.

“Mi smo se na platformi našli prvenstveno kao pošiljatelj eRačuna jer smo prepoznali mogućnost brže naplate, no onda smo uvidjeli i da kao primatelj, odnosno otkupitelj možemo raditi na povećanju kapitala. Isto su prepoznali i naši primatelji eRačuna koji su nakon prvotnog negodovanja, odnosno straha od nepoznatog brzo prepoznali priliku da i sami postanu aktivan dionik u drugim ulogama.

Sigurnost koju pruža digitalno poslovanje nemjerljivo je s drugim oblicima zatvaranja cesija jer, osim što je u proces uključen napredni elektronički potpis, proces prodaje računa ne može biti finaliziran bez suglasnosti primatelja”, iz iskustva govori Ulaga.

Napredni elektronički potpis danas ima većina građana, a među poduzetnicima je obavezan. Naime, riječ je o potpisu ugrađenom u osobne iskaznice (AKD-ov eOI), a potpisivanje je omogućeno i putem FINA-inog PKI certifikata, kojim svi poslovni subjekti u Hrvatskoj već obavljaju potpisivanje dokumenata i identifikaciju u poslovanju s državom.

Otkup vlastitih računa

Podsjetimo, ugovor potpisan naprednim elektroničkim potpisom ima pravnu snagu ugovora potpisanog i ovjerenog kod javnog bilježnika i kao takav je nepobitan dokaz poslovne aktivnosti.

No, prije stavljanja, ili bolje rečeno apliciranja, elektroničkog potpisa primatelj, sukladno Općim uvjetima poslovanja platforme, mora potvrditi njegovu ispravnost, odnosno odobriti račun u segmentu formalne i računske kontrole kako bi pošiljatelj uopće mogao izložiti račun na PlatiMe. U tom trenutku izloženi eRačun postaje vidljiv otkupiteljima koji ga mogu otkupiti po traženoj cijeni ili dati svoju ponudu.

“Primatelj koji je registriran na platformi, ima uvid u sve svoje ulazne eRačune, čak i ako ih pošiljatelj nije ponudio za prodaju, što mu otvara mogućnost da pošalje ponudu svome dobavljaču za prijevremeno plaćanje eRačuna uz određeni diskont. Primatelji eRačuna s viškom likvidnih sredstava tako kroz prijevremeno plaćanje mogu ostvariti značajnu uštedu, odnosno oplemeniti višak kapitala.

Primatelj može otkupiti vlastiti eRačun na tri načina: slanjem izravne ponude pošiljatelju za prijevremeno plaćanje, prihvaćanjem tražene cijene pošiljatelja u slučaju kad je pošiljatelj pripremio eRačun za izlaganje ili slanjem ponude za otkup eRačuna s iznosom nižim od traženog iznosa pošiljatelja. No, u potonjem slučaju ponuda postaje vidljiva i ostalim sudionicima na platformi i može biti nadmašena”, pojasnila je Tea Kolak, direktorica platforme PlatiMe.

Zbog svega navedenog, ističe direktor tvrtke Hedone, ne samo da je preporučio svim poslovnim partnerima sudjelovanje na PlatiMe, nego isto preporučuje i drugim poduzetnicima.

“Redovito izlažemo račune jer smo prepoznali priliku brže naplate kao pošiljatelji, a isto tako i mogućnost dodatnog profita kao primatelji i otkupitelji. Zbog toga ne samo da preporučujem platformu, nego mogu reći i da lobiram za PlatiMe jer sam se i sam upoznao s dobrobiti, odnosno prednošću bržeg i jednostavnijeg dolaska do kapitala. U procesu gdje se elektroničkim potpisom pruža dodatna sigurnost, što čitav proces ujedno skraćuje za nekoliko dana, zajamčena je i brža naplata potraživanja”, zaključuje Ulaga.

Brža i sigurnija realizacija

Podsjetimo, visina troška za pošiljatelje eRačuna na PlatiMe se kreće u prosjeku koji je uobičajen kod faktoringa, no realizacija je puno brža, a naplata i zaštita interesa svih uključenih daleko sigurnija.

Povezanost platforme sa servisom mojeRačun omogućuje pošiljateljima da izlože eRačun odmah nakon što su ga poslali, kao i primateljima da automatiziraju proces potvrde, odnosno potpisa Ugovora o ustupu potraživanja.

Osim toga, potencijalnim otkupiteljima dostupna je usluga mojBI kako bi mogli provjeriti bonitetnu ocjenu primatelja eRačuna. A upravo zbog mojBI, kako nam je rekla direktorica platforme, uz vlastitu procjenu i analizu rizika, statistika naplaćenih potraživanja za 2021. godinu za otkupitelje na platformi bila je 100 posto.

Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close