Electrocoinu potvrda statusa moćnog europskog igrača, Speck nova velika nada

Autor: Lucija Špiljak , 23. studeni 2020. u 07:23
Foto: PD

Deloitteova ljestvica najpropulzivnijih tehnoloških kompanija još 
je jedan dokaz uzleta hrvatska IT scene, plasiralo se šest domaćih imena.

Hrvatska IT zajednica nastavlja nizati uspjehe i priznanja, što potvrđuje i 21. izdanje Deloitteove ljestvice 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, u kojem je, uz tvrtke iz 18 zemalja, sudjelovala i Hrvatska odakle se plasiralo ukupno šest tvrtki.

‘Nuklearni’ fintech

Electrocoin, čija je glavna djelatnost posredovanje u trgovanju kripto valutama i njihovim procesiranjem, u kategoriji 50 najbrže rastućih tvrtki zauzela je 6. mjesto s rastom od frapantnih 2617%. Nikola Škorić, inače nuklearni inženjer, tvrtku je osnovao 2014., a ubrzo mu se pridružio i Marin Maržić, stručnjak za računalnu sigurnost. Sve je krenulo kao hobi, no Škorić i Maržić stvorili su najbržerastući hrvatski fintech startup.

“Ispostavilo se da možemo inovirati i ostvarivati profit, rasti warp brzinom, pogurati kripto u mainstream i započeti revoluciju u industriji plaćanja”, poručuje Škorić. Electrocoinova bitcoin-mjenjacnica.hr prva je i najpopularnija online mjenjačnica u Hrvatskoj. U suradnji s Hrvatskom poštom lani je otvoren Crypto Center koji omogućava prodaju kriptovaluta u 50 poštanskih ureda, a u svibnju se Sveta Nedelja smjestila se među prve gradove koji su započeli proces prihvaćanja kriptovaluta. Na 36. mjestu ljestvice je potrošačka platforma za online kupovinu Bazzar.hr. s rastom od 695%. Riječ je o hrvatskom pandanu Amazona koji su osnovali brat i sestra Viktor i Tana Zimmermann.

2617 posto

rastao je Electrocoin i osigurao 6. mjesto u srednjoj Europi. Ulazak u TOP 5 izmakao mu je ‘za dlaku’

“Najveći izazov bio je promijeniti percepciju ljudi u Hrvatskoj o online kupnji, kao i pozicionirati se na tržištu e-trgovine. Usprkos svemu, od početka bilježimo 100%-tni rast iz godine u godinu. Ponosni smo što nas je Deloitte drugi put uvrstio na prestižnu listu što je još jedna potvrda našem poslovnom modelu”, rekla nam je vlasnica. Ove godine bilježe više od 250.000 korisnika, dok će se u sljedećoj fokusirati na rast na hrvatskom tržištu, uz ulaganja u inovacije i poboljšanje usluge, širu ponudu, bolje cijene i korisničko iskustvo. “Planiramo i snažnu ekspanziju na regionalno tržište”, najavila je Zimmermann.

Na 39. je mjestu Agrivi koji je rastao 640%, a zaslužan je za razvoj jedne od najuspješnijih platformi za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom u svijetu. S rastom od 549% je 44. mjesto zauzeo solinski Include koji se bavi razvojem i proizvodnjom urbane ulične opreme za pametne gradove i proizvodnju solarnih klupa. Zagrebački Eco Mobile, specijaliziran za IKT rješenja za potporu procesima u gospodarenju otpadom, na 47. je mjestu uz rast od 530%.

Križevačke zvijezde u usponu

U kategoriji Zvijezde u usponu Speck se plasirao kao treći s rastom od 1076%. Ova križevačka IT agencija u dvije godine je stekla klijente za koje rade usluge web i mobilnog developmenta i dizajna, a osim ureda u Križevcima i Zagrebu, najnoviji je od prosinca u Indianapolisu u SAD-u.

“Nakon tri godine rada u timu od više od 40 stručnjaka i stvaranja rješenja za globalne klijente svjetskog utjecaja na Fintech, EdTech i MarTech, ponosan sam što mogu reći da timski rad uistinu čini san”, poručio je direktor Tomislav Tenodi.

U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta ove godine, predstavljene su tri hrvatske tvrtke – Rimac Automobili, Infinum i Infobip. Josip Bišćan, managing partner u Infinumu, kaže da kada je Infinum osnovan, nije bilo puno onih koji su znali programirati za mobilne uređaje i još se nije dogodio “boom” Apple Storea. Tada su počeli zapošljavati pametne ljude koji još nemaju iskustva, no žele učiti, a Matej Špoler, suosnivač Infinuma uz Tomislava Cara, učio ih je programirati za iPhone, tj. današnju iOS platformu.

“Nastavili smo zapošljavati one koji vole tehnologiju, žele učiti i dijeliti znanje. Tu praksu smo zadržali do danas i zato Infinum kontinuirano raste. Prosječan godišnji rast zadnjih pet godina je bio oko 40% godišnje i cilj je i dalje rasti održivo, ne brzo ili eksponencijalno”, kaže Bišćan. S kolegama iz Porschea žele u Porsche Digital Croatia u Zagrebu zaposliti 100-tinjak stručnjaka na razvoju digitalnih rješenja za Porsche i šire. “Hrvatski IT sektor je snažna zajednica s puno potencijala, na što je šira javnost možda tek sad počela obraćati pažnju. No svi ti uspjesi, tako i kod nas, rezultat su rada koji traje 15 godina”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close