Egipat i Uzbekistan kao nove izvozne šanse

Autor: Suzana Varošanec , 02. studeni 2021. u 22:00
Robert Petrosian, predsjednik Uprave građevinske kompanije Institut IGH/PD

Na novim tržištima očekuju se značajni infrastrukturni projekti, kažu iz IGH. Gubitak u 3 kvartala bio 51,8 mil. kuna.

Unatoč utjecaju pandemije na poslovanje tijekom ove godine, u prva tri kvartala sklopili su više od 111 milijuna kuna novih poslova, potvrdila je u izvještaju o poslovanju za devet mjeseci Instituta IGH-a i ovisnih društava njegova Uprava, koju vodi Robert Petrosian.

Tvrtka sa zdravim core biznisom i strateškim smjernicama za naredno razdoblje, pored izazova na domicilnom tržištu gdje sudjeluje u nekima od najvećih infrastrukturnih projekata, aktivnosti usmjerava na širenje biznisa izvan RH, s ciljem održivog rasta i razvoja.

U ovoj fazi internacionalizacije fokus im je najava iskoraka na novim tržištima u Africi i središnjoj Aziji, ponajviše kroz otvaranje predstavništava u Egiptu i Uzbekistanu, gdje se, kažu, očekuju novi, značajni infrastrukturni projekti.

Od siječnja do rujna IGH Grupa ostvarila je prihode od blizu 140 milijuna kuna, no kako su priopćili, na rashodima bilježe blizu 170 milijuna, što je rezultiralo negativnim rezultatom proizašlom iz zatvaranja obveza po predstečajnoj nagodbi namirenjem PIK duga glavnog vjerovnika, odnosno, ističu, devetomjesečni minus nije povezan s operativnim poslovanjem.

Sam IGH d.d., po izvješću, aktivno provodi politiku povećanja likvidnosti i skraćivanja razdoblja podmirenja obveza dobavljačima i kooperantima, te naplate svojih dospjelih potraživanja.

Na stavci potraživanja od kupaca zamjetan je rast za više od 5 milijuna kuna u odnosu na kraj 2020., na 26,5 mil. kn na kraju ovog izvještajnog razdoblja.

Nakon troška amortizacije od 14,5 milijuna kuna, negativnog efekta troškova kamata i tečajnih razlika od 4,6 milijuna, IGH-ov neto gubitak je 28,2 milijuna kuna, a proizlazi iz predstečajnih obveza i namirenja. Utjecaj toga na rezultat grupacije u 3 kvartala vidljiv je kroz neto gubitak od 51,8 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close