30 godina hrvatskoga gospodarstva
Plinacro

Dvadeset godina jačanja energetske sigurnosti Republike Hrvatske

U svojoj 20-godišnjoj povijesti Plinacro je proveo dva investicijska ciklusa vrijedna oko pet milijardi kuna, a početkom 2018. godine započeo je i treći ciklus.

Promo
31. svibanj 2021. u 09:00
Plinacro/Marko Jurinec/PIXSELL

Od izdvajanja iz INA-e 2001. godine tvrtka Plinacro, kao nacionalni operator plinskog transportnog sustava, posvećena je njegovu razvoju i ostvarivanju vizije da postane vodeći infrastrukturni energetski subjekt plinskoga gospodarstva RH te važan strateški energetski partner regije i EU.

U svojoj 20-godišnjoj povijesti Plinacro je proveo dva investicijska ciklusa vrijedna oko pet milijardi kuna, a početkom 2018. godine započeo je i treći ciklus, čija bi vrijednost ulaganja do 2023. trebala dosegnuti oko dvije milijarde kuna.

Izgradnjom gotovo 1100 km plinovoda i pratećih objekata Plinacro je postigao visoku razinu izgrađenosti i modernizacije plinskog transportnog sustava na području cijele RH. Puštanjem u rad interkonekcije s Mađarskom 2012. osiguran je drugi uvozni pravac prirodnog plina koji, uz pravac iz Slovenije, omogućuje nesmetanu opskrbu plinom svih korisnika.

Projekti u sklopu trećeg investicijskog ciklusa usmjereni su na stvaranje preduvjeta za tranzit plina. Izgradnjom kompresorske stanice i rekonstrukcijom magistralnog plinovoda Rogatec – Zabok, osiguran je stalni dvosmjerni protok plina na interkonekcijama s Mađarskom i Slovenijom. Dovršetkom spojnog plinovoda LNG terminala Zlobin – Omišalj, nužnog za funkcionalnost strateški iznimno važnog novog diverzificiranog dobavnog pravaca plina, ostvarena je sigurnost opskrbe plinom za RH i čitavu regiju.

Plinacro danas upravlja modernim plinskim transportnim sustavom dužine oko 2550 km, a izgradnjom regionalnih plinovoda pokrivenost teritorija RH plinskim transportnim sustavom dosegla je razinu od 95%, čime je RH svrstana uz bok zemalja s najrazvijenijim plinskim transportnim sustavima.

U Plinacru su osobito ponosni na izuzetnu suradnju s domaćim izvođačima ostvarenu u sklopu investicijskih aktivnosti, čime Plinacro služi kao zamašnjak hrvatskog gospodarstva, a osobito strojarsko-montažerske djelatnosti.

U cilju jačanja energetske neovisnosti i stabilnosti opskrbe RH, središnje i jugoistočne Europe, budućnost Plinacra čine daljnja diverzifikacija dobavnih pravaca i izgradnja novih interkonekcija sa susjednim zemljama.

New Report

Close