Dukat i 7. put u 2022. podigao otkupnu cijenu

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2022. u 22:00
Domaćom proizvodnjom mlijeka podmiruje se manje od 50 posto potreba za mlijekom u našoj zemlji, upozoravaju iz Dukata/K. Š. Fabac/PIXSELL

S novim povećanjem od 15 lipa po litri, otkupna cijena mlijeka bit će za ukupno 95 lipa veća u odnosu na početka godine.

I sedmi put u 2022. godini Dukat će, kako bi očuvao proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, podići otkupnu cijenu mlijeka. Od 1. listopada za svaku predanu litru mlijeka svojim će kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

S novim povećanjem od 15 lipa po litri, otkupna cijena mlijeka bit će za ukupno 95 lipa veća u odnosu na početka godine, navodi se u priopćenju Dukata, objavljenom u četvrtak. U odnosu, pak, na listopad 2021., otkupna cijena bit će veća za 40%.

“Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata”, poručio je direktor Dukata Duško Glišić dodavši i da prerađivačka industrija ne može potpuno prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod.

“Činimo sve kako bismo očuvali farme kooperanata, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima”, poručio je Glišić koji vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje EU, farmerima bar dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja.

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u stalnom je padu. U posljednjih 10 godina smanjena je za gotovo 30%

Komentirajte prvi

New Report

Close