Dubinsko prikupljanje otpada bolje se stapa s okolišem, a štedi novac i resurse

Autor: PD VL native tim , 25. rujan 2022. u 22:00
ECOdip imaju poklopce u raznim bojama za pojedinačna odlaganja/PD

ECOdip spremnici zauzimaju manje prostora i nude čak pet puta više mjesta za otpad od klasičnih spremnika.

Količina otpada u svijetu, pa tako i kod nas, neprestano raste. Njegovo povećanje ima mnogo negativnih utjecaja na okoliš pa je područje gospodarenja otpadom posljednjih godina u fokusu mnogih zemalja i organizacija.

Donesene su mnoge zakonodavne mjere i propisani ambiciozni ciljevi koji bi trebali dovesti do smanjenja otpada. U tome presudnu ulogu imaju tehnologija i infrastruktura bez čije pomoći neće biti stvoreni uvjeti za postizanje zadanih ciljeva.

Zbog toga mnoge tvrtke i inovatori rade na rješenjima koja će osigurati učinkovito sakupljanje i recikliranje otpada te tako pomoći u očuvanju prirode i povećanju kvalitete života ljudi. Jednu od glavnih karika u tome igraju spremnici za prikupljanje otpada s kojim se građani najviše i susreću u praksi.

Šmitran

Željeli smo povećati volumen, a bili smo ograničeni prostorom pa su nam ECOdip spremnici bili idealno rješenje.

Koliko je važna njihova funkcionalnost i učinkovitost najbolje govore slike pretrpanih spremnika iz kojih se šire neugodni mirisi, a koju nažalost možemo vidjeti u mnogim našim gradovima. Jedno od rješenja takvih ‘neugodnih’ situacija krije se u dubinsko prikupljanju otpada u posebno razvijenim spremnicima.

U tu svrhu, u tvrtki Aplast su razvili ECOdip spremnik čijih je 70 posto volumena pod zemljom. Tako smješteni u prostoru bolje se stapaju s okolišem, zauzimaju manji prostor, a nude čak pet puta više prostora za otpad od klasičnih spremnika.

 

Željko Šmitran

Kako masa otpadnog materijala nalijeganjem jednog na drugi uzrokuje gravitacijsku kompresiju, dodatno se smanjuje zapremina otpada, što sprječava prepunjenost te neugodne mirise. Zahvaljujući većem volumenu (1300, 3000 i 5000 litara), ECOdip spremnike potrebno je prazniti jedanput u 10-15 dana, i to s jednim vozilom, dok se klasični spremnik mora prazniti najmanje jedanput tjedno s dva vozila.

Tako se postiže značajna financijska ušteda, a ECOdip je moguće integrirati s pametnim sustavima NUKO koje omogućuje kontrolu pristupa i napunjenosti pomoću ultrazvučnog senzora što dovodi do optimalnijeg pražnjenja tj. još nižih troškova odvoza te manje opterećenje okoliša.

ECOdip spremnici izrađeni su od otpornog i zdravlju neškodljivog polietilena koji je vrlo otporan na udarce, visoke temperature, štetne UV zrake i mehanička oštećenja. Zbog toga je zajamčeni rok trajanja kučišta čak 20 godina. ECOdip spremnik ima najviši certifikat kvalitete, a velika pozornost posvećena je i hidroizolaciji proizvoda te različitim pristupima za lakše odlaganje otpada djeci i osobama s invaliditetom.

U skladu sa zahtjevima održivog razvoja, ECOdip imaju poklopce u raznim bojama za pojedinačna odlaganja (biootpad, ambalaža, papir, staklo), a veličina i ugradnja poklopca (okomito ili vodoravno) radi se prema željama naručioca.

Prednosti i kvalitetu ECOdip spremnika prepoznali su u mnogim europskim zemljama pa se tako oni mogu naći u Italiji, Sloveniji, Norveškoj i Švedskoj. Jedan od korisnika ECOdipa je i Komunalno poduzeće Jesenice (JEKO), a Željko Šmitran, voditelj procesa prikupljana otpada, ističe kako su se odlučili na njih kako bi povećali volumen spremnika, a bili su ograničeni prostorom.

“Također, bilo nam je bitno da nam sami otoci u gradu estetski bolje izgledaju i da je potreban manji broj pražnjenja”, kaže Šmitran. Prvi spremnike postavili su u srpnju 2020. godine, a 2021. i 2022. nastavili su s projektom pa danas imaju ukupno 19 lokacija s ECOdip spremnicima.

Govoreći o benefitima, Šmitran osim manjeg broja pražnjenja i lijepog izgleda, ističe i dobru prihvaćenost građana. “Tehnički ECOdip spremnike praznimo s teretnim vozilom, koji ima hidrauličku ruku. Krajem godine ili u prvoj dekadi sljedeće dobit ćemo specijalno teretno vozilo koje će moći prazniti spremnike iz domaćinstva (80 do 1100 litara volumena) i ECOdip spremnike istovremeno, naravno za istu frakciju otpada.

Ugradnja spremnika je tekla na osnovi projekta i tehničkih uputa APLAST-a”, kaže voditelj procesa prikupljana otpada u JEKO-u i nadodaje kako spremnik, tj. otpad (papir, karton, plastika), kada se napuni, još dodatno pritisnu hidrauličkom rukom da zapune prazni prostor. Šmitran zaključuje kako uporabom ECOdip spremnika očekuju niže troškove u logistici transporta i pražnjenju spremnika.

* Sadržaj omogućio Vodoplast promet

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close