Državni novac napumpao dobit Brodosplita na 722 mil. kn

Autor: Marija Brnić , 18. svibanj 2014. u 22:00
Tomislav Debeljak (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

U brodogradilištu tvrde da su na zahtjev revizije u prihod morali uračunati i novac koji će tek dobiti.

Od tri lani privatizirana velika brodogradilišta koja prolaze veliko restrukturiranje samo je riječki 3. maj iskazao gubitak u poslovanju u 2013., i to gotovo 19 milijuna kuna nakon oporezivanja. No, pažnju plijeni nevjerojatna stavka dobiti u Brodosplitu, a koja pod upravljanjem samoborskog Diva i Tomislava Debeljaka dosegla čak 722 milijuna kuna.

Ta stavka dodatno zbunjuje zna li se da je splitski škver lani proveo najsveouhvatnije zbrinjavanje kadrova od svih škverova koji prolaze kroz ovaj proces, dok mu se iz Zagreba  predbacivao tanak broj ugovorenih poslova. Brodosplitovo vodstvo, pak, i samo potvrđuje kako tako sjajan financijski rezultat nije odraz isključivo poslovanja poduzeća, nego i neke vrste kreativnog računovodstva. Po zahtjevu revizije, kažu, morali su u prihode za 2013. uvrstiti i prihode koje će kao potporu za restrukturiranja škvera tek dobiti od države u narednim godinama. Koji je osnov za takav zahtjev revizije i što Brodosplit time dobiva, nismo uspjeli dobiti precizan odgovor iz Brodosplita. Tek navode kako bi im prihod, u 2013. od1,3 milijarde kuna, bez budućeg doprinosa države bio manji za preko 600 milijuna kuna.

No, ovakav zahtjev od svojih revizora nisu dobila ostala dva brodograditelja iz ove skupne. Brodotrogir je, pod upravljanjem Kermasa Danka Končara prošlu godinu završio s 2,2 milijuna kuna dobiti, dok su Riječani pod palicom pulskog Uljanika iskazali gubitak. Oni u svojim prihodima za prošlu godinu nisu upisivali buduće uplate od države, a u neslužebenom razgovoru ne mogu niti skriti čuđenje postupkom u Brodosplitu, koji će im, zaključuju, bude li potvrđen, u narednim godinama značiti samo manje prihode.

Iz nadležnog Ministarstva gospodarstva, koji redovito prate poslovanje brodogradilišta i ispunjavanje ugovorenih programa restrukturiranja, samo su kratko odgovorili kako ne komentiraju pojedinačne rezultate i planove, te su nas za detalje uputili na uprave brodogradilišta. Očigledno, oni u računovostvenom prikazu ne vide ništa čudno.

Prazna blagajna

Nema novca za škverove

Početkom prošlog tjedna u Ministarstvu gospodarstva obavljeni su konačno razgovori s predstavnicima svakog od tri brodogradilišta radi konačnog potpisivanja aneksa ugovorima o restrukturiranju, kako bi im se riješio dug za neuplaćene dvije rate iz 2013. No, kako saznajemo, škverovima je tek načelno najavljeno da se priprema i model osiguranja uplate potpora za ovu godinu, budući da je u proračunu osigurana tek polovica potrebnih sredstava.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ja doma stalno eksperimentiram s “kreativnim računovodstvom” al ne pomaže….?

Državna blagajna polako “presušuje”, a navire “poplava” tržišta. Uskoro ćemo imati priliku vidjeti jesu li se uprave brodogradilišta pripremile za borbu s konkurencijom na tržištu.

Zato jer su idioti, a striček je majstor. Radnici su luzeri, a banke će dati kredu za plaćanje poreza na dobit i isplatu dobiti, koju će majstor posuditi preko svojih tvrtki sa većom kamatom.
Banke imaju siguran plasman budući da država treba uplatiti pinkicu, a gospodin majstor siguran i čist cash. Tvrka povećane troškove u budućnosti, a šljakeri haha, ovaj plaću.
Pozdrav

New Report

Close