Država preuzima APIS IT od grada Zagreba

Autor: Marija Brnić , 01. prosinac 2023. u 06:23
Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je prodaju APIS-a početkom mandata/E. Elveđi/PIXSELL

APIS IT glavni je serviser za javni sektor u planiranju i razvoju poslovni-informacijskih sustava, a država je njegov najvažniji klijent.

Još Slavko Linić, kao ministar financija u Vladi Zorana Milanovića, započeo je pregovore s gradonačelnikom Milanom Bandićem o kupnji udjela Grada Zagreba u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT).

Prodaju je već početkom mandata najavio i današnji prvi čovjek Zagreba Tomislav Tomašević, a jučer je konačno i usvojena odluka kojom će se ta akcija realizirati.

Vlada Andreja Plenkovića, doduše, neće isplatiti Gradu ranije spominjane iznose za njegov 49-postotni udjel u APIS-u, štoviše ta stavka je u ukupnoj cijeni koju će platiti tek simboličnih 1 milijun eura. Svoj 51 posto udjel država će, naime, povećati i postati jedini vlasnik pretvaranjem potraživanja od Grada Zagreba, ukupno 36,7 milijuna eura.

Iz odluke o preuzimanju APIS-a doznaje se tek da je riječ o potraživanjima s osnova danih zajmova. Nakon što je lani Grad Vladi došao s prijedlogom da otkupi njegov udjel, a što je i obveza budući da država u ovom slučaju ima pravo prvokupa, na ovom modelu rješenja vlasničkih odnosa radilo je posebno povjerenstvo te je provedena procjena vrijednosti.

APIS IT glavni je serviser za javni sektor u planiranju i razvoju poslovni-informacijskih sustava, a država je njegov najvažniji klijent.

Komentirajte prvi

New Report

Close