Država dala 15 milijuna eura za nove pogone tvrtki koja se bavi uzgojem i obradom jabuka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. siječanj 2023. u 15:49
Foto: pixabay

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ističe kako je izgradnja potrebne infrastrukture temeljni preduvjet održive proizvodnje, a za koju se želi da je produktivna, konkurentna i otporna.

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je objavilo da je dodijelilo bespovratnih 15 milijuna eura za izgradnju i opremanje logističko-distributivnog centra za voće tvrtki Jabuka LDC, koju je osnovala i u vlasništvu je proizvođačke organizacije PZ JabukaHR.

“Projektom je predviđena izgradnja hladnjače kapaciteta 6700 tona, sortirnice za jabuku, nabava opreme za pakiranje te za preradu jabuke u voćni sok i dr., uz ugradnju fotonaponske centrale”, navodi se u priopćenju.

Inače, jabuke PZ JabukaHR prvi su poljoprivredno-prehrambeni proizvod označen znakom “Dokazana kvaliteta-Hrvatska”, koji jamči da je Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je proizvod proizveden ili prerađen.

Iz Ministarstva napominju da je riječ o drugom takvom logističko-distributivnom centru financiranom bespovratnim sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Naime, lani je 10 milijuna eura dodijeljeno Osječko-baranjskoj županiji za izgradnju regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće.

Rezultat je to javnog poziva Ministarstva poljoprivrede za dodjelu bespovratnih sredstava za ulaganje C.1.5. R1-I1 – izgradnja i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće u sklopu NPOO-a, a koji će trajati do 31. ožujka ove godine odnosno do iskorištenja raspoloživih financijskih sredstava. Ukupan iznos raspoloživa bespovrtana novca je 610 milijuna kuna odnosno oko 82 milijuna eura, navode iz resora poljoprivrede.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ističe kako je izgradnja potrebne infrastrukture temeljni preduvjet održive proizvodnje, a za koju se želi da je produktivna, konkurentna i otporna.

Po njenim riječima, proizvođačka organizacija JabukaHR pokazala se već do sada kao strateški partner u stvaranju dodane vrijednosti i boljih uvjeta za hrvatsko voćarstvo te im je čestitala na izuzetno vrijednom projektu za kojeg su dobili bespovratan novac.

“Oni su pravi primjer koliko proizvođači mogu prosperirati kada su okrupnjeni i ujedinjeni, a sigurna sam da će hrvatski potrošači prepoznati vrijednost garantirano domaćeg proizvoda provjerene kvalitete, označenog oznakom ‘Dokazana kvaliteta'”, izjavila je Vučković u priopćenju.

Upravitelj proizvođačke organizacije JabukaHR i direktor Logističko-distributivnog centra Jabuka LDC Luka Cvitan naglasio je kako je PZ JabukaHR najveća organizacija udruženih proizvođača jabuke, koja je na tržištu od 2015. godine kada joj je resorno Ministarstvo i dodijelilo status proizvođačke organizacije.

“Organizacija trenutno okuplja 17 proizvođača sa statusom člana koji proizvode jabuku na proizvodnim površinama većim od 200 hektara te aktivno surađuje s 30-ak ostalih proizvođača jabuke”, rekao je Cvitan.

Naglasio je kako je projekt izgradnje i opremanja suvremenog Logističko-distributivnog centra Jabuka LDC, a potom i dobivanje odluke o financiranju, kruna rada te organizacije i njezinih članova koji će na ta način dobiti ‘siguran krov nad glavom’, mogućnost smještaja jabuka u tehnološki najnaprednijim komorama za dugoročno čuvanje te konfekcioniranja na najmodernijim linijama za sortiranje i pakiranje koji će omogućiti zadovoljavanje sve većih i strožih zahtjeva tržišta, posebice po pitanju specijalnih tipova pakiranja i obilježavanja.

“Ovo će biti jedan od najvećih logističko-distributivnih centara takve namjene u Republici Hrvatskoj te smo izuzetno sretni što će kao takav omogućiti i svim ostalim zainteresiranim proizvođačima da postanu punopravni članovi proizvođačke organizacije PZ JabukaHR i tako ostvare siguran smještaj i plasman svojih proizvoda”, rekao je Cvitan, koji je zahvalio Ministarstvu i ministrici Vučković što su prepoznali potrebu izgradnje logističko-distributivnih centara za voće i povrće te ih uvrstili u NPOO.

Komentirajte prvi

New Report

Close