Stiže nova flota: Godinu koja dolazi obilježit će i početak realizacije najvećeg projekta u povijesti Croatia Airlinesa

Autor: Ana Roksandić , 24. prosinac 2023. u 12:26
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prvi Airbus A220 stiže polovicom 2024., dvije tvrtke zakupile ih već devet.

Nakon pandemije koronavirusa koja je za sve avioprijevoznike bila sve samo ne laka, Croatia Airlinesa u novi uzlet sa svojom post-COVID strategijom ulazi s flotom od ukupno 15 novih zrakoplova. Tih petnaest novih letjelica modela Airbus A220 nacionalni zračni prijevoznik nabavit će do 2027. godine. Poznata je i dinamika isporuke – prva dva zrakoplova A220 bit će isporučena tijekom iduće godine, sljedećih šest zrakoplova trebalo bi stići tijekom 2025., četiri zrakoplova stižu u 2026. godini, a posljednja tri u 2027. godini.
Glasnogovornik nacionalnog prijevoznika Davor Janušić izjavio je da je Croatia Airlines u stalnom i intenzivnom kontaktu s proizvođačem zrakoplova Airbus i prema trenutačnoj situaciji isporuka prvoga novog zrakoplova A220 očekuje se polovicom 2024. godine.
Tehnološki iskorak
Tim novim avionima zamijenit će se cjelokupna postojeća flota Croatia Airlinesa i posve prijeći na mlazni pogon. Novi Airbus A220 avioni imat će unificiranu ‘single type’ flotu. Janušić naglašava kako obnova flote predstavlja značajan tehnološki iskorak, veću energetsku učinkovitost i povećanje zadovoljstva putnika i zaposlenika.
Energetska učinkovitost očitovat će se u 25 posto manjoj potrošnji goriva novih zrakoplova Croatia Airlinesa. Novi zrakoplovi s motorima nove generacije po sjedalu smanjuju buku za 50 posto, a uz nižu potrošnju goriva u istom omjeru od 25 posto emitirat će manje emisija CO2. Sukladno planu obnove flote, zrakoplovi iz postojeće Croatia Airlines flote sukcesivno će izlaziti iz flote.
“Svi novi zrakoplovi A220 bit će nabavljeni putem operativnog leasinga. Naime, kompanija je 16. siječnja ove godine sklopila dugoročne ugovore o zakupu za prvih šest  zrakoplova tipa Airbus A220, četiri zrakoplova A220-300 i dva zrakoplova A220-100, s tvrtkom Air Lease Corporation Clover kao zakupodavcem. U početku studenoga sklopljeni su dugoročni ugovori s tvrtkom Azorra kao zakupodavcem za sljedeća tri zrakoplova, a u završnoj je fazi sklapanje ugovora s tvrtkom Griffin koja je izabrana kao zakupodavac za preostalih šest zrakoplova, koji će biti isporučeni na temelju potpisanog dodatka ugovora s Airbusom’’, kazao je Janušić.
Mogućnost zamjene po isteku
Podsjetimo, operativni leasing ima obilježja poslovnog najma. Dakle, Croatia Airlines neće steći vlasništvo nad novim avionima, ali ima mogućnost zamjene za nove po isteku ugovora. Novi zrakoplovi krenut će s letom čim se stignu i dovrše se svi potrebni administrativni zadaci. Croatia Airlinesa tom nabavkom nastavlja dugogodišnju uspješnu suradnju s Airbusom.
Janušić napominje kako je pred Croatia Airlinesom najveći projekt u njezinoj povijesti, koji treba omogućiti daljnji razvoj te uspješno i održivo poslovanje u budućnosti.
“Novim i kvalitetnijim zrakoplovima A220, kapaciteta 148 i 127 sjedala, osigurat će se bolji odgovor na konkretne potrebe putnika i efikasniji poslovni model, zahvaljujući kojem će se otvoriti i dodatne prilike u poslovanju i postupno širenje mreže letova, što će istodobno osigurati putnicima, vlasniku Republici Hrvatskoj i zaposlenicima unapređenje i održivi razvoj”, kazao je Janušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close