DOK-ING otvorio tvrtku u Južnoj Koreji, plan je proširiti poslovanje na još jedno izazovno tržište

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2020. u 09:12
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Roboti tvrtke DOK-ING začetak su nove jedinice unutar južnokorejske vojske čiji je cilj baviti se udaljenim i robotskim metodama razminiranja te drugim inženjerskim poslovima.

Zagrebačka tvrtka DOK-ING, jedan od deset najvećih svjetskih proizvođača robota za razminiranje, otvorila je tvrtku u Južnoj Koreji. Nova podružnica, koja će se baviti podrškom i održavanjem robota za kupce na južnokorejskom tržištu, dio je strateškog plana hrvatskog poduzeća da proširi svoje operacije u Aziji u ovoj i sljedećoj godini.

U DOK-ING-u, naime, nakon Južne Koreje planiraju otvoriti podružnicu u Kini. Razgovori o izlasku na kinesko tržište, kako doznajemo, uznapredovali su, piše Jutarnji list.

Gordan Pešić, voditelj prodaje i razvoja poslovanja tvrtke DOK-ING, kaže da su novu tvrtku otvorili sa strateškim partnerom.

– Stalno smo u potrazi za strateškim partnerima. Tako gradimo distribucijsku i prodajnu mrežu, a posebno nam je to zanimljivo trenutačno u Aziji, gdje je potražnja za robotima u porastu, a ulaskom na južnokorejsko tržište, kroz partnerstvo, otvaraju nam se prilike i za nove suradnje – kaže Pešić.

Navodi da je DOK-ING lani prodao i u svibnju ove godine isporučio južnokorejskoj vojsci prvi MV-4 robot za razminiranje. Bio je to njihov prvi posao na tamošnjem tržištu. U međuvremenu je, dodaje, DOK-ING osvojio i novi natječaj na kojem je vojska naručila još dva hrvatska robota za razminiranje. Vrijednost prvog ugovora bila je 5,3 milijuna kuna, a ovog novog oko 12 milijuna kuna. Ta će dva nova robota biti isporučena u sljedećoj godini, piše Jutarnji list.

Roboti tvrtke DOK-ING začetak su nove jedinice unutar južnokorejske vojske čiji je cilj baviti se udaljenim i robotskim metodama razminiranja te drugim inženjerskim poslovima. Uz isporuku robota, posao uključuje edukaciju. Prvi hrvatski robot već se koristi u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja.

– U Južnu Koreju ušli smo strateški, s obzirom na to da smo lani i ove godine prodali nekoliko robota ondje. Kao razvojna tvrtka, što smo bliže kupcu i što bolje možemo razumjeti njegove planove i potrebe, to bolje možemo ponuditi rješenja i robote – kaže Pešić.

Uz Južnu Koreju, DOK-ING ove godine najviše surađuje sa SAD-om. I tamo im je najveći kupac upravo vojska. Zagrebački proizvođač lani je isporučio američkoj vojsci šest hrvatskih robota, a do polovice ove godine isporučio ih je još tri.

Pešić kaže da dobre rezultate bilježe i u drugim segmentima poslovanja, posebno u robotima za vađenje ruda. Ove godine zagrebačka je tvrtka dobila posebno priznanje u Rusiji, gdje su u rudniku urana “No.8 ‘PIMCU’ PJSC” uspjeli povećati učinkovitost izvlačenja rude do 43 posto u teško dostupnim područjima, i to zahvaljujući XLPD robotu. Ta teško dostupna područja čine trećinu naslaga urana pa se hrvatskoj tvrtki smiješe novi ugovori.

– Očekujemo da će nam 2020. i 2021. biti rekordne, jer nas očekuju velike isporuke – zaključuje Pešić.

Komentirajte prvi

New Report

Close