Dok-Ing mjesečno u svijetu razminira milijun kvadrata

Autor: Mario Duspara , 27. prosinac 2006. u 06:30

Glavna su tržišta hrvatske tvrtke Sudan, Angola, Kongo i Šri Lanka

“Bilo mi je drago vidjeti uspjeh prekjučerašnje akcije prikupljanja novca za borbu protiv mina, jer posljednjih godina Hrvatska više nije u trendu organizacijama koje doniraju novac za razminiranje”, komentirao je za Poslovni dnevnik Vjekoslav Majetić, hrvatski inženjer i voditelj akcije kojom je prikupljeno desetak milijuna kuna za čišćenje hrvatske od mina.

Strojevi
Majetić je nezaobilazno ime kada je razminiranje u pitanju jer je od razminiranja napravio jedan od najuspješnijih hrvatskih izvoznih proizvoda. Osim što je u svojoj tvrtki Dok-Ing dizajnirao i proizveo MV-4, jedan od najsupješnijih strojeva za borbu protiv mina na svijetu, ima i odjel Dok-Inga koji mjesečno diljem svijeta razminira oko milijun kvadratnih metara terena. I u Hrvatskoj su do sada razminirali oko 2,5 milijuna kvadrata, ali njihova glavna tržišta su ipak u inozemstvu. Dok-Ing primarno radi u Sudanu, Angoli, Kongu i Šri Lanki. U tim zemljama obični pirotehničari imaju plaću između 100 i 200 američkoh dolara za 8 do 10 sati posla dnevno pa su Hrvati, koji rade 3-4 sata dnevno za znatno veće nadnice, za njih preskupi. “Mi tamo ne idemo kao radna snaga jer smo prekvalificirani. Stoga vodimo projekte i organiziramo posao. Tamo šaljemo samo operatere i strojeve, a ne manualne radnike”, kaže Majetić. U Dok-Ingu očekuju kako će u 2007. godini prodati tridesetak strojeva za razminiranje na daljinsko upravljanje, čime će udvostručiti prihode, koji ove godine iznose oko trideset milijuna kuna u tom segmentu. Najveći Dok-ingov stroj MV-20 težak je 33 tone, MV-10 težak je 18 tona. Najlakši, ali i najpopularniji je 5,3 tone težak MV-4, a sve više kupuju ga razne vojske, od hrvatske preko švedske do američke, koja ga koristi u Afganistanu i Iraku. On je namijenjen čišćenju od protupješadijskih mina na neprohodnim prostorima, poput obala rijeka, dvorišta i ostalih mjesta gdje se obično ne postavljaju protutenkovske mine.

Cijene
Strojevi su rađeni ručno po preciznim narudžbama za svakog pojedinog kupca, a osnovna cijena za MV-4 iznosi 250.000 eura. Novi model MV-10 stoji oko 600.000, a teški MV-20 ima cijenu oko 900.000 eura. Unatoč cijeni, relativno se brzo isplate. Najmanji može očistiti 1500 četvornih metara na sat, srednji 5000, a teški 7000 kvadrata na sat, ovisno o uvjetima zemljišta i vremena. Uobičajena cijena ručnog razminiranja u Hrvatskoj je 5 do 9 kn za kvadratni metar, a ako na području koje je potrebno očistiti ima vegetacije, cijena isključivo ručnog čišćenja je između 25 i 40 kn za četvorni metar. Strojno čišćenje u idealnim uvjetima stoji 1,8 kn, a u težim uvjetima između 4 i 5 kn za kvadrat.

Posao u Južnoafričkoj Republici

“Ove godine u Južnoafričkoj Republici ispitivali smo 4 prototipa mini dozera MVD, koji je u tamošnjim rudnicima izvrsno prošao sve testove”, kaže Majetić. Korporaciji Anglo Platinum iz Johannesburga, najvećem svjetskom proizvođaču platine, prodali su ove godine 4 takva stroja, a u siječnju očekuju potpisivanje ugovora o isporuci sljedećih 10 komada. “Ponosni smo što smo prodali hrvatsku tehnologiju za rad u rudniku upravo zemlji koja živi od rudarstva”, rekao je Majetić otkrivajući da gusjeničari, kakav je MVD, do sada nisu radili u rudnicima. “MVD je stroj koji prvi kreće na posao nakon miniranja rude, kada postoji velika mogućnost odrona. Prema specifikacijama Anglo Platinum, napravili smo prototipove 4 nova mala XLP-a robotska stroja, a ako se pokažu uspješnima, otvorit će nam se još jedno veliko tržište”, zaključio je Majetić. “Završili smo i prototip težeg stroja za razminiranje svih vrsta mina MV-10. U pregovorima smo s francuskom, australskom i kolumbijskom vojskom za prodaju tog modela, ali i našeg vrlo uspješnog MV-4”, kaže Majetić.

Komentirajte prvi

New Report

Close