Do rujna u prodaju zgrade Name u Ilici i na ‘Kvaternikovom’

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2023. u 12:02
Foto: SANJIN STRUKIC/PIXSELL

U zahtjevu je navedeno da je stečaj nad Namom otvoren još 23. lipnja 2000. te da je pravovremeno prijavljena tražbina i podnesena prijava razlučnog prava s osnova dugovanja kredita.

Više od 23 godine nakon otvaranja stečaja Name, Trgovački sud u Zagrebu utvrdio je osnovanim zahtjev Croatia osiguranja za suđenje u razumnom roku te je naložio donošenje odluke o prodaji zgrada Name u Ilici i na Kvaternikovu trgu do rujna 2024.

Rješenje je donio predsjednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radić na zahtjev koji je Croatia osiguranje podnijelo u listopadu. U zahtjevu je navedeno da je stečaj nad Namom otvoren još 23. lipnja 2000. te da je pravovremeno prijavljena tražbina i podnesena prijava razlučnog prava s osnova dugovanja kredita.

Navode i da je utvrđeno pravo namirenja CO-a iz vrijednosti nekretnina Name, zgrada, vrtova i dvorišta u zagrebačkoj Ilici 4 do 6 (bivša zgrada Kastner i Öhler kraj Jelačićeva trga), nekretnina u Radićevoj ulici te zgrade Name na Kvaternikovu trgu.

Pozivajući se na prethodne presude, CO je isticao i da je napokon bila izvršena provedba potrebnih izmjena u zemljišnim knjigama te da ne postoje daljnje zapreke za pristup prodaji navedenih nekretnina.

Slijedom toga, CO zaključuje da im je bilo povrijeđeno Ustavom zajamčeno pravo na suđenje u razumnom roku. S druge strane, u posljednjem rješenju poziva se na očitovanje “uređujućeg” suca iz studenog ove godine “kako postupak nije bio okončan zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koje je u tijeku stečajnog postupka trebalo riješiti, a čije rješavanje nije u nadležnosti ovog suda”.

Zaključuje se i da se “neosporno radi o iznimno složenom predmetu”. Za postupanje po zahtjevu predlagatelja o suđenje u razumnom roku “za koje je predsjednik suda utvrdio da je osnovano, nalaže se u daljnjem roku od devet mjeseci definirati unovčenje stečajne mase”, zaključuje se u sudskom rješenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close