Do kraja ožujka Mercator integriran u Fortenovu, ona će mu biti glavni kreditor

Autor: Jadranka Dozan , 07. ožujak 2021. u 09:58
Slovenski trgovački lanac preklani je imao prihode veće od 2,1 milijarde eura,/S. Strukic/PIXSELL

Za glavnu skupštinu Grupe predloženo i proširenje aranžmana s HPS Partnersom i VTB-om radi refinanciranja duga, za najviše 390 mil. eura.

Slovenski Mercator uskoro bi napokon trebao postati integralni dio regionalne maloprodaje Fortenova grupe.

Uz konačan prijenos PS Mercatora vezane su glavne točke skupštine Fortenova grupe sazvane jučer za idući petak, a izglasavanje nekoliko s tim povezanih odluka ujedno znači vlasničku i financijsku konsolidaciju poslovanja Grupe. Bude li sve po planu, dionice Mercatora na Fortenovu bi mogle biti prenesene do kraja ovog mjeseca.

S tim u vezi ideja je da Fortenova postane glavni kreditor Mercatora umjesto više desetaka banaka koje ga sada kreditiraju. A u svrhu refinanciranja duga slovenske kompanije prema bankama za skupštinu je predloženo izglasavanje odluke o proširenju postojećeg 1,2 milijarde eura teškog financijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom, i to za najviše 390 milijuna eura.

Osim toga, (su)vlasnici Fortenove na skupštini će se očitovati i o zamjeni udjela koji trenutačno u Mercatoru drži Sberbank za udjel u Fortenovi, što je opcija koja je predviđena Nagodbom vjerovnika Agrokora iz 2018.

Sberbanci se njome omogućuje zamjena 18,5 posto dionica Mercatora za udjele u Fortenova grupi, a uz izgledno odobrenje skupštine po provedbi svih pratećih transakcija to bi trebalo rezultirati povećanjem vlasništva Fortenova grupe u slovenskoj kompaniji na 88 posto, dok bi se istodobno Sberbankov udjel u Fortenovi s nešto manje od 40 povećao na 44%.

Todoriću nije uspjelo

Kako zaključno podcrtavaju u upravi kompanije, “izglasavanjem i realizacijom spomenutih odluka, a po dobivanju odobrenja regulatora za koncentraciju Mercatora i Fortenova grupe na tržištu Srbije, bile bi ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skori prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator”.

Puna integracija slovenske kompanije s više od 2,1 milijarde eura prihoda (u pretprošloj godini, za prošlu izvješće tek slijedi) u regionalnu maloprodajnu mrežu Fortenove od velike je važnosti za Grupu.

To je bilo cilj i bivšem Agrokoru odnosno Ivici Todoriću još prilikom preuzimanja većinskog paketa Mercatora prije gotovo sedam godina, ali to mu nije uspjelo, a dosta vremena je za to trebalo i novoj vlasničkoj i upravljačkoj strukturi.

Pita li se domaće dobavljače, neki koje smo pitali o očekivanjima od tog objedinjavanja smatraju kako ono za njihove pozicije neće imati većeg značaja, barem ne u smislu potencijala prodaje.

Popunjavanje mjesta u Upravi

Mimo odluka vezanih uz Mercator, na skupštini krajem idućeg tjedna na stolu će biti i neka nova imena za članstvo u Upravnom odboru Fortenova grupe, odnosno popunjavanje dvaju mjesta koja su od lani ispražnjena. U UO bi trebala ući zapravo tri nova tri nova neizvršna člana, jer istodobno na snagu stupa i ostavka koju je na tom mjestu podnio Miodrag Borojević.

Za nove članvove predloženi su Roman Goltsov, Daniel Gusev i Damir Spudić, koje u Fotenova grupi opisuju kao stručnjake s velikim međunarodnim iskustvom koji mogu značajno doprinijeti ostvarenju poslovnih ciljeva Grupe. Od te trojke domaćoj je javnosti uglavnom poznat tek Spudić, član Uprave i glavni financijaš ENNA Grupe Pavla Vujnovca. S njegovim se imenom spekulira u vezi s Upravnim odborom još od lani, jer se već tada govorilo o tome da je ta grupacija akumulirala 20-ak posto udjela u Fortenovi.

Vezano uz ostavku Miodraga Borojevića koji odlaskom iz UO-a napušta i funkcije u pojedinim društvima Grupe predsjednik Upravnog odbora Fortenove Maksim Poletaev kurtoazno je zahvalio na njegovu doprinosu u protekle dvije godine.

U poslovnoj zajednici, pak, već se neko vrijeme šuškalo o njegovu odlasku. Sve u svemu, Fabris Peruško, član UO-a i glavni izvršni direktor Fortenove skoru skupštinu ocjenjuje veoma važnom, ističući kako će se prihvaćanjem odluka vezanih uz Mercator ispuniti zadnji preostali elementi Nagodbe vjerovnika Agrokora.

Time će se, kaže, i formalno zaključiti sve obveze koje proizlaze iz nagodbe i to točno tri godine nakon što je preuzeo upravljanje postupkom izvanredne uprave Agrokora.

Komentirajte prvi

New Report

Close