Zagrebačka tvrtka postaje vodeći regionalni servisni centar za rezanje i strojnu obradu metala

Autor: Darko Bičak , 17. kolovoz 2021. u 13:32
Vlasnik i direktor Anđelko Kaščel (u sredini)/Robert AniĆ/PIXSELL

U strateškom planu imamo i osnivanje edukacijskog centra i školovanje vlastitoga kadra, jer nedostaje adekvatne stručne radne snage.

Zagrebačka metalurško-tehnološka tvrtka Laser Inženjering, koja se primarno bavi laserskim rezanjem metala, trenutačno je u velikom procesu transformacije poslovnog modela i integraciji 4.0 tehnologije, što bi im trebalo omogućiti da do 2025. postanu vodeći regionalni inovativni servisni centar za rezanje i strojnu obradu metala.

Kako pojašnjava Anđelko Kaščel, vlasnik i direktor, kako se tvrtka brendira cilj im je formiranje prvog servisnog centra sa svim tehnologijama rezanja koje su poznate i koje se koriste u svijetu.

Tad će se početi vraćati

“Kako je rasla potražnja za ostalim tehnologijama rezanja metala, u fazama smo se osposobljavali i za rezanje cijevi, rezanje vodenim mlazom, plazmom te autogeno rezanje. Osim specijalizacije u pružanju usluga rezanja metala, uvodili smo i komplementarne tehnologije i usluge obrade poput savijanja metala, zavarivanja, izrada metalnih konstrukcija i sklopova te zaštita metala, kako bismo klijentima osigurali cjelovitiju uslugu i konkurentniju cijenu”, pojašnjava Kaščel čija tvrtka obilježava 7 godina rada.

Dodaje da su unatoč jakoj konkurenciji, domaćoj i inozemnoj, te nepovoljnom ekonomskom okruženju i poteškoćama u pronalaženju odgovarajućih profila zaposlenika, zadržali vodeći tržišni udio u pružanju usluga rezanja metala u Hrvatskoj. To im je, navodi, sad zamašnjak da realiziraju lidersku poziciju i u ostalim tehnologijama obrade i da se snažnije pozicioniraju u EU.

“Orijentiramo poslovanje na EU zapadno tržište koje postavlja više standarde poslovanja i odvaja nas od konkurencije. Iako je pandemija Covida-19 malo utišala ovu problematiku, nedostatak kvalificirane radne snage i dalje je velik problem poduzetnicima, tako i Laser Ingu, koji zasad ima 43 radnika.

“Taj izazov je refleksija kontinuiranog ignoriranja strateških prioriteta na razini države, gospodarstva i obrazovanja. Nerješavanje je ubrzalo iseljavanje radno sposobnih za boljim i sigurnijim poslodavcima. Rješenje leži u strukturnim reformama koje će omogućiti stabilan gospodarski rast koji će utjecati na potražnju za kvalitetnom radnom snagom te će se ekonomski migranti početi vraćati u Hrvatsku”, ističe Kašćel te dodaje da taj problem i njih primorava na nove poteze.

“Samom investicijom u novu tehnologiju bez adekvatne stručne radne snage produktivnost nije očekivana i rezultati su malo bolji od prethodnih.

Ali, ako imamo velika ulaganja i početni viši trošak imamo efekt kompenzirajuće povratne sprege. Zato u strateškom planu imamo osnivanje edukacijskog centra i školovanje vlastitog kadra”, kaže nam ovaj poduzetnik.

Ključni izazovi

Kaščel je niz godina imao biznis u Austriji, a onda se odlučio okušati i u Hrvatskoj. Prisjeća se da su mu se u pokretanju posla ovdje pojavili izazovi koji nisu standardni na Zapadu.

“To se odnosi na birokratske zapreke i percepciju većine javnosti da poduzetnik pokreće poslovanje jer ima zaštitu lokalne politike, bankara, inspekcija… No, ključni izazovi su mi bili kako osigurati adekvatni početni kapital za prostor, strojeve i opremu, selektirati i regrutirati osoblje s iskustvom rada u metalnoj industriji te alocirati dobavljače sirovina i pridobiti prve kupce.

Tu je i konstantno upravljanje rizicima i promjenama”, pojašnjava Anđelko Kaščel. Posebno mu smeta percepcija na Zapadu da smo zemlja “cigle, betona i turizma”, a što utječe na odnos koji prema poduzetnicima i investicijama u RH imaju strani partneri i financijeri.

“Vrlo je teško izboriti se na poziciji ozbiljnog dobavljača ili partnera te smo prepušteni sami sebi. Znamo da su banke u stranom vlasništvu, te bilo kakvo financiranje u proizvodnju je otežano. Iako imamo potporu EU fondova pa se percepcija o nama malo poboljšala, još je teško osigurati povoljan kapital za proizvodnju”, zaključuje vlasnik Laser Inga.

Komentirajte prvi

New Report

Close