DIV neće sebi isplatiti 250 milijuna kuna zadržane dobiti Brodosplita

Autor: Marija Brnić , 03. ožujak 2021. u 13:05
FOTO: Press

Radi se o prijeboju unutar grupe, koji će uslijediti radi prijenosa opreme splitskog škvera za projekt Centra kompetencija na naprednu mobilnost, čiji je nositelj DIV

Prvi put od preuzimanja Brodosplita DIV Grupa odlučuje o isplati dividende, i to u iznosu od 250,8 milijuna kuna, što je uoči izvanredne skupštine sazvane za 5. ožujka podiglo medijsku prašinu, no iz DIV-a stiže objašnjenje prema kojem ta grupacija kao većinski vlasnik neće primiti nikakvu novčanu isplatu.

DIV je nositelj projekta istraživanja i razvoja “Centar kompetencija za naprednu mobilnost”, za koji mora imati u vlasništvu određenu opremu, a kako je ona u vlasništvu Brodosplita, zbog striktnih pravila o povezanim osobama, DIV ju mora otkupiti, što odlukom o isplati dividende namjerava i provesti. Druga opcija, za koju je procijenjeno da ne bi bila racionalna i poslovno opravdana, bila bi da opremu koju posjeduje unutar grupacije kupi na tržištu.

“Stoga je odlučeno da DIV otkupi potrebnu opremu od Brodosplita, a da svoje dugovanje prebije s dijelom zadržane dobiti, dok će ostalim malim dioničarima (radnicima) i Hrvatskoj gospodarskoj komori istu isplatiti na račun”, stoji u priopćenju za javnost, uz napomenu da će DIV-u dobit biti samo proknjižena, ali će se odmah izvršiti prijeboj za dospjelo potraživanje Brodosplita za vrijednost opreme i strojeva koje je DIV za potrebe istraživanja i razvoja otkupio od Brodosplita, dok će ostalim dioničarima dobit biti isplaćena u novcu. Budući da je DIV vlasnik 99,83% Brodosplita, ostalim dioničarima biti će isplaćeno 429 tisuća kuna, odnosno 28,10 kuna po dionici.

Ukupna zadržana dobit škvera do kraja 2019. je 376 milijuna kuna, a i lani je ostvareno više od 100 milijuna kuna dobiti, poručuju iz Brodosplita

Zadržavanje dobiti u društvu radi njegova razvoja od osnutka DIV-a je njegova poslovna strategija, a to će, poručuju, i ostati, dalje. Imovina Brodosplita ostaje unutar grupe, a ukupno je u splitskom škveru do kraja 2019. ostvareno 376,2 milijuna kuna dobiti, s time da je i prošloj godini poslovanje bilo pozitivno i zabilježena je dobit od preko 100 milijuna kuna.

Pojasnili su i da je za plaće koje su u Brodosplitu proteklih dana kasnile, DIV posudio novac, budući da zbog kašnjenja isporuke broda za polarna istraživanja novogradnje 487 nije ostvaren planirani prihod. Brod bi, dodaju, trebao biti isporučen u ovom tjednu, do 5. ožujka, nakon kojeg će Brodosplit ostvariti prihod od oko 115 milijuna eura, od kojeg je znatan postotak bio vlastito učešće u gradnji, odnosno sredstva grupacije, čime će biti osigurano redovito poslovanje.

“O odnosu većinskog vlasnika prema Brodosplitu najbolje govori i činjenica da je DIV Grupa jamac za kredit u iznosu od 53 milijuna EUR-a koje Brodosplit koristi za gradnju brodova, a vlasnik DIV Grupe Tomislav Debeljak osobno jamči, cjelokupnom svojom imovinom za uredno vraćanje državnog jamstva koje je Brodosplit dobio za gradnju brodova. To jest presedan, od niti jednog vlasnika nije nikada traženo takvo osobno jamstvo, ali i ono je bez razmišljanja izdano, jer bez njega ne bi bilo moguće graditi brodove i zapošljavati radnike”, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić.

Komentirajte prvi

New Report

Close