Debeljak o dramatičnoj situaciji: Ako se ne riješi financiranje, zaustavljamo proizvodnju u Brodosplitu

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2022. u 13:28
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Imamo četiri aktivna projekta: Jansonius, Golden Horizon, Viterlef Management i seriju obalnih ophodnih brodova za MORH.

Predsjednikom Uprave DIV Grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak u intervjuu Jutarnjem listu najavio je obustavljenje proizvodnje u brodogradilištu ako HBOR ne preuzme financiranje brodova koje je kreditirala VTB banka.

‘Situacija u kojoj smo se našli izuzetno je dramatična jer je VTB zaustavio sve isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što nas je zablokiralo’, kaže čelnik Brodosplita.

Nastavak krize uzrokovane pandemijom je kriza uzrokovana ratom u Ukrajini. Ima li to utjecaja na vaše poslovanje?

– Ima, pogođeni smo višom silom zbog rata u Ukrajini. Brodosplit, zbog svoje veličine koja nadmašuje potencijal hrvatskog bankarskog sektora, financira gradnju dva broda, Golden Horizona i Janssoniusa, sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu. Ta banka, zbog činjenice da joj je vlasnik VTB Rusija, podliježe značajnim ograničenjima i restrikcijama, koje su zbog rata u Ukrajini nedavno uvedene, odnosno zaustavljene. Situacija u kojoj smo se našli je izuzetno dramatična jer je VTB zaustavio sve daljnje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što nas je zablokiralo. U tim nam je projektima trenutno zarobljeno 60 milijuna eura vlastitih sredstava kojim smo premostili krizni period do pronalaženja rješenja s državom, odnosno HBOR-om, i kako ne bi došlo do kašnjenja samih projekata.

Prema VTB banci izloženi su Brodosplit, DIV Grupa i država. Zbog veličine problema i žurnosti pokrenuli smo inicijativu prema Vladi RH i prema HBOR-u da taj iznos kredita preuzme HBOR, kao domaća razvojna banka jer, zbog involviranosti ruske strane, niti jedna komercijalna banka u ovom trenutku to ne može odraditi, a HBOR ima i znanja i snage i potencijal za refinanciranje. Brodosplit bi završio brodove, državi bi bilo vraćeno državno jamstvo i svi bi ostvarili prihod. Još nismo dobili odgovor ni od Vlade ni od HBOR-a, ali nadam se da hoćemo.

Što planirate napraviti ako se ne riješi financiranje od strane HBOR-a?

– Kako bi zaštitili i Brodosplit i Div grupu, a i sve ostale dionike našeg poslovanja zaustavljamo brodograđevnu djelatnost dok se ne riješi financiranje. Nemamo velike dugove, ali ne možemo si dozvoliti gradnju brodova tako da ne možemo izvršiti svoje obveze prema radnicima i kooperantima. Imamo četiri aktivna projekta: Jansonius, Golden Horizon, Viterlef Management i seriju obalnih ophodnih brodova za MORH. U proteklim smo godinama, kako bismo bili u korak s konkurencijom i činjenicom da druge države imaju strukturirana financiranja na razini države, bili primorani ulagati vlastita sredstva u projekte što je, s obzirom na veličinu samih projekata izuzetno iscrpljujuće za samo brodogradilište. Kroz godine smo u više projekata uložili vlastitih preko 150 mil EUR. Smatramo kako je nužno na razini države implementirati jasno definiran model financiranja brodograđevnih projekata prema jasno utvrđenim komercijalnim uvjetima, rekao je Debeljak za Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close