Danas skupština vjerovnika Uljanika, ovo treba ‘odraditi’ za namirenje

Autor: Suzana Varošanec , 09. siječanj 2023. u 22:00
Stečajna upraviteljica Uljanika Marija Ružić/S. Niketić/PIXSELL

Očekuje se i da će uskoro biti završeno usuglašavanje nekoliko resora oko navodno dovršenog Programa restrukturiranja riječkog 3. maja.

Na Trgovačkom sudu u Pazinu za 10. siječnja sazvana je skupština vjerovnika Uljanika na kojoj će ih stečajna upraviteljica Marija Ružić upoznati s procjenom kako bi mogli odlučiti o načinu i uvjetima prodaje dionica Adriadiesela u vlasništvu ovog dužnika.

Što se tiče dionica u Adriadiesel Green Energy, čini se da iste zasad neće biti tema, jer je krajem 2022. otvoren stečaj navedene tvrtke koju vodi Nenad Končar.

Očekuje se i da će uskoro biti završeno usuglašavanje nekoliko resora oko navodno dovršenog Programa restrukturiranja riječkog 3. maja. To se čeka kao ključna pretpostavka za objavu novog poziva investicijskoj javnosti za iskazivanje interesa i prikupljanje pisanih ponuda za kupnju 88% dionica 3. maj koje su dio Uljanikove stečajne mase.

Međutim, iako je oko 7,4 mil. eura ili 55,6 mil. kn na Uljanikovim računima, prijedlog za djelomično namirenje drugog višeg isplatnog reda još nije moguć.

Na odgodu namirenja utječe i utvrđivanje vjerodostojnosti tužbe Uljanik Brodogradilišta u stečaju za isplatu naknade štete jer je tuženik Uljanik u obvezi rezervirati sredstva za slučaj gubitka spora.

Prepreke su vezane i uz brod u gradnji Uljanik 531 koji je preuzela država jer se stečajni dužnik treba oslobpditi obveze carinskih davanja. No kad se sve riješi, iz oko 7 mil. eura, oko 66% namirila bi se RH, a za dobavljače se namirenje procjenjuje na razini oko 1,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close