Danas konačna odluka: Ide li 3.maj u stečaj ili će ga izbjeći?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2019. u 08:29
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ročište je nekoliko puta odgađano, a zadnji put početkom lipnja jer se, kako je tada rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u “3. maju”.

Novo ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u "3. maju" održat će se u četvrtak na Trgovačkom sudu u Rijeci, a nakon njega moglo bi se konačno znati ide li to brodogradilište u stečaj.

Ročište je nekoliko puta odgađano, a zadnji put početkom lipnja jer se, kako je tada rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u "3. maju".

Sutkinja Liljana Ugrin tada je rekla kako ima informaciju da država ozbiljno razmatra mogućnost pozitivnog rješenja, bilo kroz privremeno financiranje, bilo da se, ako se otvori stečaj, u "3. maju" nastavi djelatnost.

Nešto više od dva tjedna nakon zadnje odgode ročišta, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako nema nikakve ozbiljnije namjere najvećega kineskog brodograditelja China Shipbuilding Industry Corporationa da kupi ili uđe u strateško partnerstvo u "3. maju" te kako se traži način da se brodovi koji su započeti završe i isporuče.

Nekoliko dana poslije, Horvat je izjavio kako misli da "3. maj" neće u stečaj te kako je namjera da se pronađe rješenje za pomoć tom brodogradilištu kako bi se završili započeti brodovi.

Sindikalni odbor za opstojnost "3. maja" poslao je u ponedjeljak vjerovnicima tog brodogradilišta koji još nisu povukli ovrhe zamolbu da to učine što prije kako bi se deblokirao račun tog brodogradilišta.

Odbor ističe da bi otvaranjem stečaja nad "3. majem" svi bili na većem financijskom gubitku nego u slučaju da se nastavi poslovanje bez stečaja.

Predstavnik radnika i predsjednik Nadzornog odbora "3. maja" Juraj Šoljić pozvao je prije vjerovnike da povuku ovrhe i tako omoguće deblokadu računa tvrtke jer je to, kako je rekao, jedini put koji vodi izbjegavanju stečaja te nastavku poslovanja i suradnje u izgradnji brodova. 

Direktor brodogradilišta 3. maja Edi Kučan u srijedu je, uoči sudskog ročišta o pretpostavkama za otvaranje stečaja u tom brodogradilištu, Trgovačkom sudu u Rijeci dostavio izvješće u kojemu navodi da je u tijeku intenzivno skidanje blokade s računa, da je nakon sporazuma s dijelom vjerovnika ukupna suma zbog koje je blokiran račun 3. maja smanjena sa 156,3 milijuna kuna na 116,3 milijuna kuna te da se očekuje da do ročišta bude manja od 100 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da su sve plaće, onda kad ih više nisu mogli isplaćivati, pa zbog toga prestali raditi, išle na minimalac što je normalna reakcija u svakom sustavu koji doista želi preživjeti, blokada računa bi bila značajno manja, a doživljaj da se doista želi spasiti djelatnost, a ne sustav, daleko vjerodostojnija.
Ali ljudi imaju kolektivni ugovor i prava, nema veze što više od pola godine ne rade ništa. Svaki mjesec stavljaju na firmu ovrhe na pune plaće, a razumijevanje za njihovu sudbinu bi trebali pokazati vjerovnici koji imaju prava, a ne fiktivna potraživanja.
Ne znam je li u zadnje vrijeme netko pratio vijesti, ali navodno se Hrvatska već neko vrijeme raspada jer nema dovoljno radnika.
Zato, da se na vrijeme reagiralo i srezalo plaće na minimalac o ovome se više ne bi ni razgovaralo jer bi svi oni koji za to imaju volje i želje već negdje drugdje delali.

New Report

Close