Dalekovod dodatno ojačao na ambicioznom tržištu Skandinavije

Autor: Suzana Varošanec , 30. listopad 2023. u 13:28

Uz uspješna dva projekta zagrebačkoj tvrtki nagrada naručitelja švedske nacionalne kompanije.

Zagrebački Dalekovod uoči objave devetomjesečnih GFI i investitorima u ovu dionicu šalje poruku da kvalitetnom i profesionalizmom nastavlja nizati uspješnice u realizaciji zahtjevnih energetskih projekata.

Ovih dana predstavili su uspješan završetak dva važna projekta na vrlo aktivnom energetskom tržištu Skandinavije, gdje je na osnovu rastućih investicija u energetiku redovito mobilizirano i po 300 Dalekovodnih zaposlenika, a u narednom razdoblju moguće i više.

Globalne kompanije

Konkretnije, radi se o projektima Barsebäck-Sege i Grundfors ledningsåtgärder, poslovima ugovorenim tijekom pandemije, a uspješno izvedenima u Švedskoj za tamošnju nacionalnu energetsku kompaniju Svensku Kraftnät.

Ključne značajke projekta Barsebäck-Sege, prema predsjedniku Uprave Dalekovoda Tomislavu Rosandiću, predstavljaju vrlo komplicirani radovi, ali i iznimno zahtjevni rokovi radi usklađenja rada nacionalne energetske i prometne infrastrukture, sve to kako ne bi trpjele gospodarske aktivnosti na području južne Švedske.

Usto se i završetak projekta Grundfors ledningsåtgärder pokazuje kao novi razlog da pukne šampanjac; naime, izuzetan ugled kompanije dodatno naglašava veliko priznanje koje je upravo u povodu tog projekta dodijeljeno Dalekovodu. I to ni više ni manje nego kako se doznaje jednoglasnom ocjenom svih dobavljača koji rade s naručiteljem radova Svenskom Kraftnät, koji smatraju da je Dalekovod broj 1 izvođač radova zbog izuzetnih napora u području sigurnosti u energetskom sektoru.

Među dobavljačima su redom bile prisutne brojne globalno istaknute kompanije, pa je njihovo mišljenje kulminiralo nagradom Dalekovodu na Health&Safety Summitu održanom u Stockholmu u organizaciji Svenske Kraftnät, u sklopu Europskog tjedna radnog okruženja. Fokus konferencije bio je na održivosti i sigurnosti aktera u energetskom sektoru, a nagrada je ove godine prvi put dodijeljena.

Nagrada je Dalekovodu pripala zahvaljujući besprijekornom upravljanju projektom Grundfors ledningsåtgärder, rekonstrukciji 4 postojeća 400 kV voda i jednog 220 kV voda oko nove trafostanice, ugovorenim u jeku pandemije 2021.

Nagrada, ističe Rosandić, ima poseban značaj u kontekstu širenja aktivnosti na tržištu Skandinavije, najviše jer znanjem i primjenom istog u praksi Dalekovod i ovime “potvrđuje najviše svjetske standarde u izvedbi energetskih projekta na najzahtjevnijim svjetskim tržištima u smislu poštovanja politika zaštite sigurnosti na radu i očuvanja okoliša”.

“Projekt zamjene dalekovoda Barsebäck-Sege dodatna je potvrda kako Dalekovod ima kapacitete, iskustvo i vrhunske ljude za realizaciju najzahtjevnijih projekata. Ovime smo dodatno ojačali poziciju na skandinavskom tržištu, ali i na tržištu Europe, koje otvara brojne prilike kroz najavljena značajna ulaganja u modernizaciju energetske infrastrukture”, kaže Rosandić.

U Njemačkoj dva projekta

Švedska, inače, planira u prosjeku godišnje izgradnju oko 500 kilometara novih dalekovoda, u kontinuitetu narednih 15-ak godina, dok Norveška planira do 10 milijardi eura investicija u energetici do 2030. To su tradicionalna Dalekovodova tržišta gdje tvrtka već ima dobru poziciju, a isto tako i u Njemačkoj gdje imaju 2 aktivna projekta te na drugim tržištima gdje su prisutni.

Komentirajte prvi

New Report

Close