Dalekovod bez prava na povrat 54 mil. kuna po ovrsi Podravske banke

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2022. u 22:00
Banka stekla založno pravo temeljem sudske odluke o ovršnom postupku prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe/Ž. Lukunić/PIXSELL

U najkraćem, Dalekovod ipak ne može računati na povrat ovršenih 54 milijuna kuna.

Iz Dalekovoda i Podravske banke izvijestili su investicijsku zajednicu o pravomoćnoj presudi Visokog trgovačkog suda u njihovu sporu vezanom uz ovrhu koju je banka svojedobno provela nad Dalekovodom.

U najkraćem, Dalekovod ipak ne može računati na povrat ovršenih 54 milijuna kuna. VTS je, naime, preinačio pravorijek zagrebačkog Trgovačkog suda koji je u srpnju 2021. nepravomoćnom presudom dao za pravo Dalekovodu u osporavanju prava banke na ovrhu.

Riječ je o višegodišnjem sporu. VTS u svom rješenju navodi kako “činjenično stanje bitno za donošenje odluke nije sporno”. S tim u vezi ističe se da je banka stekla založno pravo temeljem sudske odluke o ovršnom postupku prije (manje od 60 dana prije) otvaranja postupka predstečajne nagodbe Dalekovoda (20. prosinca 2012.).

O postojanju svog razlučnog prava na tražbinama prema ovršnom rješenju u rješenju VTS-a konstatira se i da je banka obavijestila nagodbeno vijeće, uz izričitu napomenu kako će potraživanje iz obavijesti namiriti odvojeno od postupka predstečajne nagodbe.

Uz ostalo, VTS napominje kako je “ovaj postupak pokrenut tužbom od 11. ožujka 2016. kojom je tužitelj (Dalekovod) tražio isključivo proglašenje ovrhe nedopuštenom, a tek podneskom s kraja studenoga 2020. preinačio je tužbu tražeći i povrat isplaćenog iznosa”.

Komentirajte prvi

New Report

Close