Daleki istok i Indija prilika su za domaću drvnu industriju

Autor: Biserka Ranogajec , 01. svibanj 2012. u 22:00

Kompanija investira i 35 milijuna kuna u kogeneracijsko postrojenje u Drvnom centru Glina

Nakon što je Damir Pašić, predsjednik Uprave drvnoprerađivačke industrije Sherif group sa sjedištem u Zagrebu, samoinicijativno sudjelovao prvi put na Sajmu drva Vietnam wood 2011., odlučio je više obrađivati i ostala, udaljenija tržišta. U Vijetnamu je zaključio unosne poslove izvoza rezane građe s dvadesetak tvrtki, ali smatra da će za hrvatsku drvnu industriju ubuduće biti važna i Indija, Japan, Koreja, a od afričkih zemalja Libija, Maroko i Alžir. Budućnost izvoza vidi i u Kini gdje je Sherif u tri mjeseca ove godine izvezao više od 60 kontejnera bukove i jasenove suhe rezane građe i elemenata.

No, Pašić upozorava na velik problem u Hrvatskoj, a to je nelegalan izvoz trupaca bukve, jasena i čak hrasta što bi se trebalo spriječiti jer tada bi porastao izvoz građe s dodanom vrijednoću. Sherif izvozi gotove elemente za dovratke i vrata i u UAE o čemu Pašić govori: “Na ovim elementima je neto dodana vrijednost često veća nego kod parketa ili namještaja i to su poslovi koji se moraju čuvati. Emiratsko tržište djelomice se oporavilo od krize i upravo smo potpisali ugovore za drugo tromjesečje vrijedne oko milijun dolara”.Posljednjih 15 godina najveće tržište bio im je Egipat gdje su u prva tri ovogodišnja mjeseca izvezli 27.000 kubika građe, što je 40% više nego u istom razdoblju lani. Pašić podsjeća i da su u Egiptu jedina hrvatska tvrtka s trajnim predstavništvom koje prikuplja relevantne informacije o tržištu i kupcima. Njihovo predstavništvo u kojem radi petero ljudi, besplatno je na usluzi svim hrvatskim tvrtkama.Sherif planira ove godine 20% povećati proizvodnju i ostvariti ukupan prihod nešto više od 200 milijuna kuna. Osim osvajanja novih tržišta u Hrvatskoj namjeravaju kupiti ili izjamiti još dvije pilane, a od većih investicija tu su ulaganja od 35 milijuna kuna u kogeneracijsko postrojenje u Drvnom centru Glina.Kažu kako se ozbiljno pripremaju i na probleme u drvnoj industriji koji neće mimoići i njihovu grupaciju.

Procjenjuju da najavljeno poskupljenje trupaca hrasta 15% i ostalih 5% uz više cijene struje i plina, dobar dio poduzetnika iz drvne industrije neće moći ukalkulirati u cijenu koštanja i radit će s gubitkom. Pašić ne misli da je loša i suradnja s Hrvatskim šumama kako se to često zna prezentirati u medijima ili na stručnim skupovima. Sklapanjem desetogodišnjih ugovora čija realizacija je u tijeku, ovi odnosi mogli bi se dugoročno regulirati. Također neprestano se potenciraju cijene i rabati, a važnije je riješiti pravilno sortiranje trupaca ili dozvoliti pilanama kupnju pilanskih trupaca od prve do treće klase, dogovoriti da šumari osiguraju trupce za cijelu godinu, a ne da u prva četiri mjeseca ostvare 80% plana i potom tjeraju pilane na preuzimanje sirovine.Sherif group nastao je iz tvrtke Sherif ex-im u kojoj danas ima 18 zaposlenih. U sastavu grupacije još su Drvni centar i Be-To u Glini (137 zaposlenih), pilana Gorski kotar 1 (21), Luka Raša (7) i predstavništvo u Egiptu (5). Prije pet godina Pašić je zapošljavao 23 djelatnika, a samu tvrtku Sherif ex-im osnovao je s ocem Muratom prije 20 godina. Damirova sestra Dijana Baraković je financijska direktorica, a njezini sinovi Amor i Elmor vode prodaju u EU i centar u Glini. Murat Pašić tvrdi kako rade s kooperantskim tvrtkama koje zapošljavaju gotovo tisuću ljudi koji direktno ovise o njihovom izvozu.

Sirovina

Lažna dilema o izvozu građe
Prema procjeni obitelji Pašić u Hrvatskoj se za namještaj troši 15 posto rezane građe i još oko 35 posto za parket, građevnu stolariju, elemente i sl. Oko 50 posto građe se izvozi u sirovom stanju i kada se to ne bi radilo Pašić misli da bi mnogi propali. U Egipat se izveze do 230.000 kubika građe proizvedene od trupaca druge i treće klase.

Štedljivi proizvođači
“Pilane nisu problem, ali danas nije moguće i nema tko svu sirovinu pretvoriti u namještaj”, kaže Pašić. “Imamo nekoliko tvornica masivnog namještaja i kad bih mogao dao bih im sirovinu po znatno nižim cijenama, a za razliku povećao cijene trupaca ostalima. Proizvođači nameštaja troše vrlo malo građe, redovito imaju pilane i prodaju građu preko izvoznika ili sami izvoze često po znatno nižim cijenama od nas profesionalaca što nam samo stvara probleme na tržištu”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Opet EPP, valjda treba potpisat novi ugovor sa ŠUMARIMA pa da se malo piše o dobrom izvozniku.
Nisam vidio neke velike planove za organizaciju proizvodnje i zapošljavanje radnika u Hrvatskoj.
Koliko mi se čini pa ti izvoznici su imali neki drvni klaster sa puno velikih imena i odjednom nema ga više ? ? ?
Nadalje svi ti veliki domoljubi imaju pune radione kineskih strojeva, a HR strojogradnje i tvornice su završile u stečaju jer nisu platili strojeve i alate koje su kupili na odgodu ! ! !
Ima negdje i popis dužnika hrvatskim šumama samo ga nesmiju objavit !

New Report

Close