Čvarci u limenci: U kafićima će ih služiti umjesto kikirikija

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2017. u 14:10
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Obiteljski obrt Frelimo iz Samobora od 2010. godine proizvodi čvarke, a nakon osvajanja domaćih trgovačkih lanaca i četiri izvozna tržišta te prestižne nagrade u Bruxellesu novost na domaćem tržištu su čvarci u limenci koji su namijenjeni kafićima, uz pivo, umjesto kikirikija i čipsa.

Miroslav Mataušić, vlasnik Frelima, kaže da godišnje proizvedu čak 50 tona čvaraka u Samoboru, a ima šest zaposlenih, koji su prije radili mast za pekare.

"Prije sedam godina okrenuo sam se čvarcima, jer ih nije bilo iz domaće proizvodnje na našem tržištu, što je bila dobra prilika. Mi ih proizvodimo od uvozne sirovine iz Danske jer kod nas ne možemo naći dovoljno sirovine, prije svega slanine, ujednačene kvalitete i ponude", kaže Mataušić za Zagrebački list.
Naravno, volio bi da imaju domaću proizvodnju sirovine, ističe, ali uz ovakve uvjete poslovanja i neorganizirano tržište, na kojemu ste, dodaje, prepušteni sami sebi, bez bilo kakve organizirane proizvodnje, koja onda završava finalnim proizvodom, ne razmišlja o pokretanju vlastite proizvodnje svinja.

"Okrenuo sam se finalnom proizvodu, koji je domaća tradicija, a naši čvarci najbolje se prodaju u Zagrebu, Rijeci i Istri. U Dalmaciji tradicionalno slabo drže do čvaraka, a u Slavoniji, koja je osiromašena, ima ih još dosta koji sami proizvode čvarke", rekao je Mataušić.

Kad je testna proizvodnja, kaže, prodana u vrlo kratkom roku, onda je krenuo dalje. Cijena čvaraka je dosta visoka, i do 150 kuna za kilogram, ali srećom, ima ih dosta pa se isplati. Ovih 100 grama za kafiće stajat će 15, 16 kuna, a nakon što su položili test, trebali biti šire dostupni već od rujna.

Cilj je povećati, u dvije do tri godine, tj. udvostručiti proizvodnju čvaraka na 100 tona godišnje. 

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close