Cromaris ulaže 100 milijuna kuna u nove projekte

Autor: Suzana Varošanec , 10. studeni 2014. u 11:45
Cromarisovo uzgajalište na Lamjanu/Goran Jakuš/PIXSELL

Aktualno ulaganje trenutno je najveća proizvodna investicija u ribljoj industriji u Hrvatskoj.

Cromaris, dokapitalizirana i modernizirana tvrtka za marikulturu u većinskom vlasništvu rovinjskog Adria resortsa, čija je matica Adris Grupa, privodi kraju svoj 100 milijuna kuna 'težak' investicijski projekt započet ove godine.

Početkom 2015. godine završit će prva faza projekta izgradnje novog mrijestilišta u Ninu, a nove pogone stavit će u funkciju odmah. Isto se odnosi i na modernizirani pogon za predrast u Kalima, odnosno Maloj Lamjani, gdje investiraju u bazene za dohranjivanje riblje mlađi koja će stizati iz njihova mrijestilišta. 

 

2500tona

bijele ribe proizvest će Cromaris

Ambiciozan plan
Aktualno ulaganje trenutno je najveća proizvodna investicija u ribljoj industriji u Hrvatskoj. Donosi i nova radna mjesta, inače posebno cijenjena i tražena na otocima, a ujedno otvara i nove mogućnosti u poslovanju ostalih tvrtki u ovoj branši. Prema Cromarisovu planu, mrijestilište u Ninu i predrast u Kalima dogodine će udvostručiti uzgoj mlađi, sa 15-ak milijuna komada povećat će ga na 30 milijuna. Upravo bi takvi kapaciteti trebali smanjiti uvoz mlađi sa skupih europskih tržišta. Naime, u planu je i njihovo plasiranje na domaćem trištu – proizvedenu mlađ nudit će i ostalim hrvatskim uzgajivačima, što će navodno za njih biti kvalitativno i cjenovno povoljnije od uvoza. 

Potentan izvoz
U proteklih pet godina od Adrisova preuzimanja i spajanja nekoliko tvrtki (Cenmar, Bisage, Marimirna i Marikultura Istra spojene su u jesen 2009. godine) ova tvrtka snažno raste, prosječno po stopi od oko 50%. Ove će godine proizvesti oko 2500 tona bijele ribe, a tržište je praktički osigurano. Gotovo 75% izvozi u EU, najviše u Italiju, te je u svjetskom vrhu u uzgoju bijele ribe u društvu sa 15-ak najvećih kompanija. U prvom polugodištu 2013. godine primila je zadnje državne poticaje – 6 milijuna kuna – koje je dotad država davala u iznosu od 4,40 kuna do 7,30 kuna po kilogramu uzgojene i prodane ribe, ovisno o lokaciji uzgajališta. 

Lakša adaptacija
Investicije najjače domaće tvrtke u ribljoj uzgojnoj industriji za cilj imaju podizanje kvalitete u uzgoju riblje mlađi tako da se ona lakše adaptira na uzgoj u otvorenom moru. Mrijestilište u Ninu bit će jedan od najmodernijih pogona tog tipa u Europi. Građevinske radove  izvodi Zagrebgradnja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mi prirodne resurse u ribarstvu gotovo da vise ni nemamo..naime zahvaljujuci politicarima koji su to dopustili Talijani su iskrcili gotovo kompletan riblji fond! To kao i za RH nepovoljna arbitraza sa Slovenijom oko hrvatskog mora je zrtva na oltaru ulaska u EU. Samo pricekajmo rezultat arbitraze pa cemo morati i udzbenike mijenjati jer RH ce u slucaju nepovoljnog ishoda izgubiti morsku granicu sa Italijom.

Zapravo je cudno da kod preko 1000km razvedene obale imamo samo jednu ozbiljnu ribarsku firmu koja ulaze i investira. Mi totalno podcjenjujemo i ne iskoristavamo priorodne resurse koje imamo. Moj frend Nizozemac je jednom dobro rekao: Hrvatska je prekrasna, samo da je iseliti Hrvate i naseliti Nizozemce – bili biste super uspjesni odmah. U pravu je bio.

New Report

Close