Croatia osiguranje čeka novog vlasnika s nikad nižom dobiti

Autor: Božica Babić , 16. veljača 2014. u 22:00
Krešimir Starčević, predsjednik Uprave Croatia osiguranja/Ž. Bašić/PIXSELL

Croatia je 2013. završila sa 10 milijuna kuna neto dobiti, što je niti 10 posto profita ostvarenog 2012.

Croatia osiguranje (CO) novog vlasnika, rovinjski Adris koji bi s Vladom ovaj tjedan trebao potpisati kupoprodajni ugovor i realizirati isplatu u proračun, dočekuje s nikada manjom dobiti.

Prema podacima objavljenim na Zagrebačkoj burzi Croatia je 2013. završila s bruto dobiti u visini 12,6 milijuna kuna, dok je neto dobit bila na razini 10 milijuna kuna, što je ni deset posto naspram rezultata ostvarenoga za 2012. kada je neto dobit iznosila čak 118 milijuna kuna. Ovakav obrat u dobiti, pojašnjavaju u Upravi CO, posljedica je vrijednosnog usklađenja nekretnina. "Jednokratno umanjenje vrijednosti nekretnina koje je lani prvi put dosljedno provedeno za cjelokupan portfelj nekretnina značajno je i neplanirano utjecalo na prošlogodišnju dobit.

 

3,1milijardu

kuna premije lani je imala Grupa CO

Da se to umanjenje nije odradilo, dobit Croatia osiguranja iz same osnovne djelatnosti bila bi daleko iznad planiranih veličina," ističe predsjednik Uprave Krešimir Starčević. U prošloj su godini u odnosu na 2012. smanjeni i ukupni prihodi društva i to za 5,7 posto, na 2,63 milijarde kuna, dok su rashodi istodobno pali za 1,2 posto, na 2,62 milijarde kuna. Premda su lani zabilježili pad i prihoda i dobiti u Upravi su, iznosi Starčević, zadovoljni ostvarenim rezultatima, kao i optimizacijom poslovnih procesa provedenih tijekom 2013. Likvidirane štete u prošloj godini dosegnule su iznos od 1,63 milijarde kuna te su bile 1,6 posto veće nego u 2012. godini. Povećane isplate odšteta posljedica su, kažu u Croatiji, isteka velikog broja polica ugovorenih na osiguranju života.

U jakoj tržišnoj utakmici, u kojoj nastupa još 25 osiguravatelja, Croatiji se i lani istopio udjel i to za jedan posto dok je tvrtka kćer Croatia zdravstveno osiguranje rasla za pola posto pa su zajedno imali 30,3 posto tržišta. Grupa CO sa 13 društava 2013. zaključila je sa 3,1 milijardu kuna premije, na neživotna osiguranja otpada 2,7 milijardi kuna, a životna 417,6 milijuna. Ukupna imovina Grupe CO vrijedila je 9,2 milijarde kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ako već treba platiti kompaniju….ne treba platiti porez! Ovo je najbolja stvar za dioničare Adrisa!

Poštovana autorice, financijska izvješća trpe svašta, pa je tako moguće ostvariti dobit iako je kompanija na gubitku. Naime, CO je umanjila vrijednost nekretnina za 350 milijuna kuna prikazavši navedeno kao promjene u kapitalu umjesto da su to proveli kroz račun dobiti i gubitka. Zbog toga je sveobuhvatna dobit kompanije (nekonsolidirano) minus 290 milijuna kuna!!! Pogledajte samo bilancu. Kapital je 2012. iznosio 1,75 milijardi kuna; u 2013. on je pao na 1,46 milijardi kuna.
Sve ovo napravljeno je u godini u kojoj je tek započela liberalizacija autoosiguranja koja je do sada bila glavni generator dobiti kompanije. Što će biti u 2014. može se samo pretpostaviti.

New Report

Close