Croatia Airlines zbog štrajka jučer izgubila milijun kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. svibanj 2013. u 15:23
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Croatia Airlines je zbog štrajka pilota i stjuardesa samo je jučer izgubila milijun kuna, a ako sindikati nastave štrajkati, do kraja dana šteta će premašiti dva milijuna kuna, doznaje se od kompanije.

 Croatia Airlines je zbog štrajka pilota i stjuardesa samo je jučer izgubila milijun kuna, a ako sindikati nastave štrajkati, do kraja dana šteta će premašiti dva milijuna kuna, doznaje se od kompanije.

"Izravna šteta jučer je iznosila milijun kuna, a s obzirom da je za današnje letove predbilježeno više putnika nego u utorak, šteta bi danas mogla biti još veća nastave li sindikati štrajkati", rekao je Hini glasnogovornik te aviokompanije Davor Janušić.

Osim izravne štete, koja u najvećem dijelu nastaje zbog najma zamjenskih zrakoplova, kompanija trpi i neizravne štete zbog narušenog ugleda tvrtke i pada predbilježbi za letove u idućem razdoblju.

No, predstavnici sindikata ističu da oni zbog toga ne mogu snositi odgovornost.

"Da je bilo više razumijevanja od strane poslodavca sigurni smo da smo mogli izbjeći tu štetu", rekla je predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo.

Zasad nije poznato do kad će štrajk, pokrenut jučer u šest sati, potrajati jer još traju razgovori Uprave i sindikata, koji traže zadržavanje prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora.

Nakon jučerašnjih propalih razgovora, novi krug pregovora počeo je danas oko 10,30 sati i još je u tijeku.

"Pregovori još uvijek traju i još uvijek nema dogovora", kazala je nešto prije 15 sati Lojo.

Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja odbijaju potpisati ponuđeni kolektivni ugovor prema kojem bi Croatia Airlines na uštrb plaća i materijalnih prava pilota i stjuardesa ostvarila uštede od deset milijuna kuna.

Lojo kaže da su na ostalim radnicima okupljenima u četiri sindikata čiji su predstavnici potpisali kolektivni ugovor ostvarene uštede od milijun kuna.

Nacionalna aviokompanija jučer je otkazala 24 domaća i međunarodna leta, za pet letova je izmijenila red letenja, a 23 leta su obavljena unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija. Danas su otkazana 22 leta, dok će se 23 leta obaviti unajmljenim zrakoplovima.

Croatia Airlines poručuje da će svi putnici biti zbrinuti jer će ih većina do odredišta biti prevezena prema redu letenja, a ostali zrakoplovima partnerskih tvrtki. Za današnje letove predbilježeno je oko 5500 putnika, a određene poremećaje u planiranom putovanju može osjetiti oko 900 putnika, odnosno oko 16 posto svih predbilježenih putnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close