Croatia Airlines se smije zadužiti radi održavanja aviona

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2018. u 22:00
Potrebno je investicijsko održavanje motora, Foto: Goran Jakuš / Pixsell

Vlada nacionalnom avioprijevozniku odobrila kredit do 8,5 mil. € u HPB-u i PBZ-u.

Vlada je na sjednici u petak dala suglasnost zrakoplovnoj kompaniji Croatia Airlines za dugoročno klupsko kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke (HPB) i Privredne banke Zagreb (PBZ) do 8,5 milijuna eura (svaka po 4,25 milijuna), radi financiranja investicijskog održavanja zrakoplovnih motora.

Kako je istaknuo ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zakonom o izvršavanju državnog proračuna određeno je da pravna osoba u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu države sklapa ugovore o kreditu, ugovore o zajmu u kojima je zajmoprimac ili daje jamstva na osnovi odluke o suglasnosti Vlade, ako vrijednost posla ili jamstvo prelazi iznos od 7,5 milijuna kuna. Budući da Croatia Airlines planira dugoročno klupsko kreditno zaduženje kod HPB-a i PBZ-a u iznosu do 8,5 milijuna eura, za realizaciju planiranog potrebna je odluka Vlade za suglasnost, kazao je ministar te dodao kako je kredit namijenjen financiranju investicijskog održavanja zrakoplovnih motora, tj. podmirenju troškova za velike preglede za dva zrakoplovna motora.

Kao krajnji rok raspoloživosti kredita za korištenje određen je 30. lipnja 2018., a kao krajnji rok otplate 31. prosinca 2022., rekao je Butković.     

Komentirajte prvi

New Report

Close