Crnogorski Telekom i Ericsson N. Tesla prvi put u Crnoj Gori postigli brzine prijenosa do 300 Mb/s

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. siječanj 2015. u 14:15
Predsjednica kompanije ERNT Gordana Kovačević. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

LTE Advanced tehnologija omogućuje visoke podatkovne brzine – povećanje kapaciteta mreže i unaprjeđenje korisničkog doživljaja, navodi se u priopćenju.

 Crnogorski Telekom i Ericsson Nikola Tesla demonstrirali su u Crnoj Gori po prvi put LTE Advanced tehnologiju, rješenje s agregacijom nositelja, a ovim testiranjem prvi su put u toj državi dostignute brzine prijenosa podataka u silaznoj vezi do 300 megabajta u sekundi (Mb/s), izvijestili su u ponedjeljak iz Ericssona Nikole Tesle.

LTE Advanced tehnologija omogućuje visoke podatkovne brzine – povećanje kapaciteta mreže i unaprjeđenje korisničkog doživljaja, navodi se u priopćenju.

Testni rad je proveden u stvarnim mrežnim uvjetima. Agregacija nositelja omogućit će učinkovitije korištenje spektra između dva ili više kanala. U testnom radu korištena su dva kanala širine svaki po 20MHz u pojasevima od 1800 i 2600MHz.

Crnogorski Telekom testira agregaciju nositelja u njegovoj mreži s ciljem skorašnjeg komercijalnog rada. Agregacija nositelja je najpoznatija i najviše korištena tehnika u LTE Advanced standardu, koja kombinira različite pojaseve u stvaranju širih kanala koji nude veći kapacitet i više brzine.

Direktor Tehnike i informacijskih tehnologija crnogorskog Telekoma Vladan Peković kazao je kako je njihovim korisnicima sve potrebniji pristup internetu. Testnim lansiranjem 4G+ mreže napravili su, kako je kazao, važan korak ka zadovoljavanju potreba i očekivanja korisnika. Ističe kako su u testiranju postigli do sada najveće brzine prijenosa podataka u mobilnoj mreži u Crnoj Gori.

Tijekom testiranja je odrađen paralelni prijenos više Ultra HD video sadržaja, različitih vrsta prijenosa podataka, online interakcija, video konferencija. Nova, napredna tehnologija omogućava udvostručenje teorijske brzine mreže kroz kombinaciju dva različita spektra, naveo je Peković.

Komentirajte prvi

New Report

Close