‘Činjenica je da Adris grupa istražuje različite opcije za TDR’

Autor: Božica Babić , 27. rujan 2014. u 14:57
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Glavni cilj kod donošenja odluke bit će da se osigura dugoročna održivost poslovanja uz zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj.

„Činjenica je da Adris grupa istražuje različite opcije za Tvornicu duhana Rovinj (TDR), no glavni cilj kod donošenja odluke bit će da se osigura dugoročna održivost poslovanja uz zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj, konkretno u Kanfanaru, te očuvanje radnih mjesta kao i radničkih prava zaposlenika,“ naglasio je predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro u subotu na godišnjoj konferenciji koju Adris tradicionalno održava za novinare iz svih zemalja regije. Zadro je ustvrdio kako su ovotjedne medijske objave da razgovaraju s nekoliko inozemnih kupaca o prodaji tvrtke te da su razgovori  s Japan Tobacom odmakli najdalje proizvod špekulacija.

Duhanska industrija jedan je od najkoncentriranijih sektora na svjetskoj razini. U situaciji kada četiri multinacionalne kompanije diktiraju trendove i na europskom prostoru drže čak 94 posto udjela, a na globalnom  prisvajaju više od 60 posto, sasvim je razumljivo da se razmišlja kako opstati i uspješno se razvijati i u budućnosti, no od svojih kriterija, zadržavanja proizvodnje i radnih mjesta u Hrvatskoj, ne misle odstupiti, bio je jedini je odgovor  čelnika rovinjske tvrtke na sve upite o mogućoj prodaji TDR-a.

Tvornica u Kanfanaru najmodernija je na europskom prostoru i s kapacitetima potpuno dostatna za tržišta i regije i šireg prostora, stoga u njihovim strateškim planovima nema novih proizvodnih investicija koje bi otvarali, uzvratio je Zadro na izravan novinarski upit namjeravaju li možda ulagati u proizvodnju cigareta na području Bosne i Hercegovine.    

Ukupna prodaja TDR-a tijekom 2013. iznosila je 9,4 milijarde cigareta od kojih je 64,5 posto prodano u izvozu. Tvrtka je tržišni lider na domaćem prostoru s udjelom većim od 60 posto te u susjednoj BiH gdje drži više od 30 posto udjela. U TDR-u su zadovoljni trendovima i poslovanjem koje ostvaruju na svim izvoznim tržištima u zemljama regije, no ipak su posebno izdvojili Srbiju gdje bilježe rast prodaje, pa su tako lani ostvarili tržišni udjel od 9,6 posto. Rast  je nastavljen i u 2014. koja je donijela povećanje udjela  na više od 10 posto. Izvan regije tri najjača tržišta TDR-a su Iran, Češka i Španjolska.

Premda nije otkrio pojedinosti prvi čovjek TDR-a zadovoljan je i poslovanjem za prvih devet mjeseci 2014. Podsjetio je kako je zbog višegodišnje recesije legalno tržište na razini regije između 2009. i 2013. palo sa 50,4 milijarde prodanih cigareta na 38,4 milijarde, no u dosadašnjem dijelu godine, kazao je, TDR na svim tržištima regije bilježi učvrščivanje pozicije ili rast prodaje. „Svi ključni pokazatelji pozitivni su pa za 2014.  očekujemo dobar rezultat,“ kratka je ocijenio Zadro. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close