Cijena Podravke rekordna, jurišaju li Pivci na mjesto u NO-u?

Autor: Tomislav Pili , 26. kolovoz 2023. u 08:00
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Vrijednosnica koprivničke kompanije jučer dosegla 147,50 eura, a kapitalizacija je prešla milijardu eura.

Nastavlja se ovogodišnja renesansa dionice Podravke na domaćem dioničkom tržištu. Tijekom jučerašnjeg trgovanja vrijednosnica koprivničke kompanije na Zagrebačkoj je burzi porasla 7,3 posto i dosegla cijenu od 147,50 eura što je nova najviša razina u povijesti.

K tome, Podravka je jučer bila i uvjerljivo najlikvidnija, prikupivši do kraja trgovanja 1,03 milijuna eura prometa. O fokusu ulagača na tu dionicu dovoljno govori podatak da je prvi pratitelj po likvidnosti, Valamar Riviera, prikupio tek 222.000 eura prometa.

73

posto skočila je cijena dionice Podravke tijekom ove godine

Tko kupuje?
Već četvrti dnevni skok cijene iznad pet posto tijekom ovoga mjeseca automatizmom je naveo Zagrebačku burzu da zatraži očitovanje od Podravke o mogućim informacijama koje su dovele do novog skoka, a nisu poznate široj investicijskoj javnosti.

Iz Koprivnice su poručili kako takvih informacija nema. Jučerašnjim skokom tržišna vrijednost Podravke opet je iznad milijardu eura, što je već nakratko dosegla tijekom kolovoza. Preciznije, riječ je o iznosu od jedne milijarde i 50 milijuna eura. Rast Podravkine cijene povukao je i cijeli indeks, pa je CROBEX jučer zaključio na 2460 bodova, što je 1,3 posto više nego dan ranije.

Inače, Podravkina dionica jedan je od lidera ovogodišnjeg rasta cjelokupnog domaćeg tržišta dionica. Ako se uračuna trenutna cijena od 147,50 eura, Podravka je tijekom ove godine na burzi uzletjela za 73 posto. Za ilustraciju, glavno domaće dioničko mjerilo od početka 2023. ojačalo je bitno skromnijih 24 posto.

Podsjetimo, tijekom kolovoza pokretač rasta cijene bile su nove kupnje Mesne industrije Braća Pivac koja je trenutno 8. najveći dioničar sa 5,2 posto udjela. Podaci portala Moje dionice pokazuju kako su Pivci posljednji puta povećavali udjel 14. kolovoza. Blago povećanje broja dionica posljednjih je dana zabilježeno na računu same Podravke koja je zadnji put kupovala 21. kolovoza i posjeduje 1,5 posto dionica.

Nema automatizma
Investitori iz Vrgorca do sada su relativno škrti na riječima kada su u pitanju motivi njihova ulaganja u koprivničku prehrambenu kompaniju. U malobrojnim medijskim istupima ugIavnom su ponavljali kako ih ulaganje u Podravku zanima isključivo sa stanovništa oplođivanja kapitala. Ipak, polagano povećanje udjela koje traje još od 2021. sada postavlja pitanje jesu li Pivci zainteresirani za sudjelovanje u upravljanju kompanijom kroz mjesto u Nadzornom odboru?

Po tom pitanju stvari nisu tako jednostavne. Iako je MI Braća Pivac među prvih 10 najvećih dioničara, prema Podravkinom statutu nema automatski pravo na mjesto u Nadzornom odboru koje sada čine predstavnici države i mirovinskih fondova. Prema tvrdnjama iz financijskih krugova, vodeći dioničari mogli bi razmotriti članstvo predstavnika MI Braća Pivac u slučaju prelaska udjela od 10 posto.

S druge strane, scenarij iz 2019. kada su Pivci, također nakon višegodišnjeg prikupljanja dionica, preuzeli Kraš, u Podravkinom je slučaju praktički nezamisliv. Država svoj udjel neće prodati, a ta opcija navodno nije zanimljiva ni mirovinskim fondovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close