Top 505 kompanija 2022
Indeks DESI

Brzi optički internet i 5G mreža pozitivno će utjecati na razvoj hrvatskog društva

Prema Indeksu koji mjeri stupanj razvoja digitalne ekonomije i društva zemalja Europske unije (DESI), Hrvatska se nalazi na 21. mjestu, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

PD VL native tim
26. rujan 2022. u 22:00
Optička infrastruktura najbolje će odgovoriti na sve veće potrebe za gigabajtima/SHUTTERSTOCK

Prema DESI indeksu digitalizacije gospodarstva i društva, Finska je vodeća unutar Europske unije, dok Hrvatska ne stoji najbolje te je trenutačno na 21. mjestu. To bi značajno mogla promijeniti Telemachova 10 Giga optička mreža koja će Hrvatsku približiti razvijenim zemljama EU.

Naime, Hrvatska je vrlo blizu prosjeka EU po broju kućanstava koja imaju pretplatu na brzi internet, no Hrvatska je ujedno druga najgora u Uniji po broju kućanstava kojima takva pretplata znači pristup internetu brzinom od najmanje 100 Mbps. Istu poziciju Hrvatska ima i po skupoći brzog interneta u Uniji, prema procjeni Europske komisije.

Najbržom 10 Giga mrežom Telemach Hrvatska danas pokriva 100 tisuća kućanstava u Hrvatskoj te ubrzano nastavlja graditi dalje pa će kraja godine 10 Giga mreža bit će dostupna u 180.000 kućanstava u Hrvatskoj. Telemachova je namjera da do 2025. godine pokrije trećinu Hrvatske, odnosno više od 500 tisuća kućanstava.

Komunikacijske usluge svakodnevna su potreba, a bez daljnjeg ulaganja u širokopojasni internet, nema govora o digitalnoj transformaciji privatnog i javnog sektora, razvoju novih usluga te proizvoda visoke dodane vrijednosti. Optika je okosnica napretka te bez nje nema govora o razvoju novih poslova i specijalizacija koje bi Hrvatsku činile konkurentnom u europskom i svjetskom kontekstu.

Razvoj pametnih gradova poboljšat će sveopću kvalitetu života/SHUTTERSTOCK

Najbolja optička mreža uskoro dostupna u cijeloj Hrvatskoj

Najsuvremenija Telemachova 10 Giga tehnologija koja najbolje odgovara na korisničke potrebe za gigabajtima i internetskim brzinama, i to na svakom novom priključku koji se izgradi, dostupna je korisnicima u raznim dijelovima Zagreba, Velike Gorice, Zadra i Splita. Ova mreža uskoro se uvodi i u Osijeku, a do kraja godine u Rijeci i Čakovcu.

Uvođenjem najbrže optičke mreže u kućanstva, poboljšat će se iskustvo rada na daljinu. To je i prvi važan korak ka stvaranju modernih, digitalno sinkroniziranih gradova, što znači da će više pametnih uređaja moći bez problema biti povezano na jednu mrežu i u sinergiji funkcionirati zajedno.

Smetnje na video sastancima i formatima također odlaze u zaborav, a preuzimanje sadržaja s interneta događat će se gotovo u sekundi. Time ne samo da će se Hrvatska podignuti na bolju poziciju ljestvice brzine interneta, već će i svakodnevni život građana biti lakši i produktivniji.

5G mreža u svim velikim gradovima

Jedna od najvećih prednosti 5G tehnologije je niska latencija. Ona predstavlja i najbitniju značajku ove mreže jer omogućava korisnicima neometan rad na daljinu, ali predstavlja i važan korak u napretku tehnologije.

Tako će se primjerice robotskim sustavima moći upravljati na daljinu bez kašnjenja. Nadzor nad sustavima na daljinu odvijat će se u realnom vremenu. Kvaliteta slike, zvuka i sveopća sinkronizacija bit će na visokom nivou, što za Hrvatsku predstavlja odličan korak u modernizaciji.

Razvoj 5G mreže pozitivno će utjecati na porast svjetskog BDP-a. To je jedan od ključnih dokaza da 5G i njegova implementacija donose brojne pozitivne učinke na gospodarstvo i društvo. Poveća li se razina digitalizacije pojedine države, to automatski otvara i brojne investicije, ali i brojna radna mjesta. Takva budućnost omogućila bi obrazovanje, ali i sve druge važnije aktivnosti potpuno na daljinu.

Iako implementacija ovakvog mrežnog sustava obično traje godinama, Telemach je uz financijsku i stručnu pomoć United Grupe odlučio izvršiti cjelovitu modernizaciju mobilne mreže u manje od godinu dana na cijelom području Hrvatske te je sada 5G mreža dostupna u svim velikim hrvatskim gradovima.

Povezivanje na mreže sljedeće generacije nužno je kako bismo sustigli razvijene zemlje u konkurentnosti i kvaliteti života te iskoristili sve blagodati dobro funkcionirajuće podatkovne ekonomije. Upravo stoga, intenzivnom izgradnjom 5G mreže te najbrže 10 Giga optičke mreže koju implementira prvi u Hrvatskoj, Telemach će Hrvatsku podignuti visoko na europskoj digitalnoj karti, a koristi mreža budućnosti odrazit će se na gospodarstvo i cjelokupno društvo.

Uvođenje 5G mreže vodi ka novom koraku digitalizacije – modernim gradovima. Takav oblik gradova postigao bi okruženje lagodno za život i rad svakog pojedinca. To konkretno znači da bi nam pametne aplikacije pomogle u regulaciji prometa, zaštiti sveopćeg zdravlja te poboljšanja kvalitete života.

Naravno, razvoj modernih gradova odvija se u više faza pa je za taj projekt potrebno dobro promisliti i uvidjeti što bi kojem gradu najviše odgovaralo, ali preduvjet za stvaranje takvog okruženja je upravo izgradnja optičke infrastrukture, na čemu Telemach progresivno radi u cilju modernizacije društva, ali i olakšavanja rada lokalnih samouprava, te administrativnih središta i funkcija Republike Hrvatske.

U nepunih godinu dana Telemach Hrvatska se pozicionirao kao tehnološki lider na domaćem telekom tržištu/SHUTTERSTOCK

Bogati TV sadržaj na jednom mjestu

Od dolaska na hrvatsko tržište u lipnju 2021., EON platforma korisnicima nudi vrhunsko iskustvo gledanja gdje god se oni nalazili. Sadrži bogatu ponudu najboljih domaćih i međunarodnih programa, a može se pohvaliti jednim od najbogatijih dostupnih kataloga filmova i serija. Korisnicima se nudi više od 190 televizijskih kanala, od kojih je više od 110 u HD-u.

Sadržaje koje su propustili, korisnici mogu gledati do sedam dana unatrag, a EON donosi i brojne druge sadržaje na zahtjev. Njegov Video klub sadrži više od 24.000 naslova, a gledanje filmova, serija i drugih sadržaja iz videoteke ne naplaćuje se dodatno, već je standardni dio svih paketa. Uz to, EON-ovi korisnici u Hrvatskoj imaju mogućnost gledanja sadržaja na više uređaja bilo gdje i preko bilo kojeg internetskog dobavljača.

EON donosi i ekskluzivne sadržaje poput Discovery kanala, kao i 15 SportKlub kanala – 10 standardnih kanala koji su svi u HD rezoluciji, uz SportKlub HD, SportKlub u 4K rezoluciji, SportKlub Golf, SportKlub Fight i SportKlub e-sports. Za najmlađe tu je EON Kids, poseban profil namijenjen djeci, unutar kojega najmlađi imaju priliku na jednom mjestu uživati u omiljenom i sigurnom sadržaju ispunjenom s pregršt animiranih serija i filmova.

Pretplata na EON obnavlja se na mjesečnoj bazi, a u svakom ju je trenutku moguće prekinuti. Tri su paketa dostupna korisnicima – EON TRIO START, EON TRIO FULL i EON TRIO PREMIUM koji imaju ponudu najboljih domaćih i međunarodnih programa, nude optički internet, neograničene pozive prema mobilnim i fiksnim mrežama unutar RH te prema fiksnim brojevima u United Group mreži.

Telemach tako nudi cjelokupni paket širokopojasnih usluga u skladu s najmodernijim tehnološkim standardima u cilju poboljšanja usluga interneta, televizije i mobilnih usluga. Njihove pakete, ali i raznovrsnu ponudu koja vam odgovara možete pretražiti na njihovim stranicama. Sadržaj nastao u suradnji s Telemachom.

* Sadržaj omogućio Telemach

New Report

Close