Brodosplitu se nudi slamka spasa, ali još uvijek se čeka finalna odluka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. svibanj 2022. u 10:22
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Tijekom ožujka i travnja na tom sudu su održana ročišta za 11 društava iz sastava Brodograđevne industrije Split (BIS), a odgođena su na određeno vrijeme za koje se predviđa da bi unutar njega  potraživanja trebala biti plaćena.

Direktor Brodosplita Tomislav Debeljak splitskom je Trgovačkom sudu podnio novi zahtjev za predstečaj tog škvera i to nakon što mu je prvi zahtjev odbijen zbog proceduralne pogreške, a kako se neslužbeno doznaje HBOR je spreman kreditirati Brodosplit, no čeka “mig” Vlade.

Neslužbeno se doznaje i da je HBOR spreman kreditirati Brodosplit kako bi se izvukao iz financijskih problema, no još uvijek se čeka odluka Vlade.

HBOR nije odgovorio na upit za komentarom tih tvrdnji.

Na splitskom trgovačkom sudu obrazlažu kako je prethodni zahtjev za predstečajem odbačen jer u njemu nije navedena ovrha viša od pola milijuna kuna u sporu sa Solin brodogradnjom u stečaju Ljubitovica od koje Debeljak potražuje taj iznos. Zahtjev za predstečajem je čelni čovjek splitskog škvera, odnosno Brodosplita d.d. sudu podnio zbog duga od oko 44 milijuna kuna i samim tim nesposobnosti za plaćanje.

Tomislav Debeljak Hini je potvrdio da je ponovno Trgovačkom sudu u Splitu podnio novi zahtjev za predstečaj Brodosplita. Sutkinja koja je dobila prvi, a sada i drugi zahtjev za predstečaj Brodosplita, prvi je zahtjev za predstečaj odbila zato što je dužnik, u ovom slučaju Debeljak, morao znati za dug i trebao ga je navesti u popisu imovine i obveza.

Tijekom ožujka i travnja na tom sudu su održana ročišta za 11 društava iz sastava Brodograđevne industrije Split (BIS), a odgođena su na određeno vrijeme za koje se predviđa da bi unutar njega  potraživanja trebala biti plaćena. Razlog tomu je što splitsko brodogradilište ima potraživanja prema državi i, kako sada stvari stoje, u tim postupcima i predlagatelji i dužnici sve žele okončati mirnom nagodbom, odnosno ostavljeno im je dovoljno vremena da plate svoje dugove.

U tim ročištima su bile tvrtke Cjevarska izrada, Brodosplit-računovodstvo i financije, Zaštita trupa od korozije, Izrada alata, Boja-trup, Brodosplit montaža, Bravarski segmenti, Trup inženjering, Nerazorna ispitivanja, Interijeri i završni radovi, te Informatički sustavi.

Osim tih ročišta Trgovački sud u Splitu je u zadnjih nekoliko tjedana zaprimio ukupno 27 prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split d.d. Split, od čega su dva odbačena jer ne postoje presumpcije postojanja stečajnih razloga.

Za 25 društava pokrenuti su postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka te su u odnosu na njih 12 prethodno održana ročišta radi očitovanja o prijedlozima za otvaranje stečajnih postupaka od kojih su četiri ročišta odgođena za 45 dana, a u odnosu na njih osam su određene mjere osiguranja i imenovani privremeni stečajni upravitelji. Do sada na ukupno 25 prijedloga za otvaranje stečajnog postupka društava iz sastava BIS- a radi troje sudaca Trgovačkog suda Split i to Ana Golub Gruić, Katarina Mikulić i Ivan Čulić.

Krajem svibnja bi se na tom sudu trebala održati ročišta radi raspravljanja o pretpostavkama za otvaranje stečaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close