Brodosplitova plutača ‘snima’ podatke o Sredozemnom moru

Autor: Suzana Varošanec , 15. studeni 2022. u 22:00
Plutača služi za prikupljanje bioraznolikosti i metocean podataka/PD

Inovativna plutača prikupljat će informacije koje će se koristiti za bolje razumijevanje niza podataka, od turbulencije vjetra do zračnog i morskog života na lokaciji projekta.

Splitski Brodosplit je za tvrtku Ocergie, francusku podružnicu američke tvrtke Ocergy, izradio inovativnu plutaču za prikupljanje podataka na moru, izvijestili su u utorak iz Brodosplita.

“U luci splitskog brodogradilišta uspješno je obavljeno polaganje u more OCG-Data, inovativne plutače za prikupljanje bioraznolikosti i metocean podataka koja je izgrađena za naručitelja tvrtku Ocergie, francuske podružnice američke tvrtke Ocergy”, navodi se u priopćenju.

Inovativna plutača prikupljat će informacije koje će se koristiti za bolje razumijevanje niza podataka, od turbulencije vjetra do zračnog i morskog života na lokaciji projekta.

Plutača će biti će postavljena u blizini jedne od vjetrovitih “makro-zona” u Sredozemnom moru kod južne Francuske. Iz Brodosplita navode da je pilot jedinica, dio Ocergijevog projekta “Blue Oracle” (plutače s Lidarom-optičkim radarom i podvodnom opremom za procjenu oceanskih resursa i karakterizaciju života u okolišu) dobila odobrenje od francuskog pomorskog prefekta za pomorsko planiranje da se rasporedi na lokaciji gdje će se izgraditi nekoliko prvih plutajućih vjetroelektrana u francuskoj regiji Occitanie.

”Plutača OCG-Data nije samo sastavni dio našeg poslovnog plana, već je i prvi korak u razvoju naše “OCG-Wind FOW” platforme”, ističe izvršni direktor tvrtke Ocergy Dominique Roddier, dodajući da je Ocergyju ambicija da budu jedan od lidera u ffshore rješenjima za vjetroelektrane na moru.

Iz Brodosplita također navode kako taj ugovor, osim poslovne, ima i stratešku važnost, jer na taj način splitsko brodogradilište “postaje sve ozbiljniji proizvođač zahtjevnih čeličnih konstrukcija za offshore vjetroelektrane na području jugoistočne Europe i Mediterana”.

Komentirajte prvi

New Report

Close