Brodosplit za Hrvatsku vojsku počeo graditi četiri nova broda, svaki košta 80 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2020. u 09:10
Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL

Brodovi su opremljeni zaštitom od nuklearno-biološko-kemijskog djelovanja.

Četiri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o gradnji četiriju novih obalnih ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu, u brodogradilištu Brodosplita u ponedjeljak rezanjem limova počinje njihova gradnja. Ugovorena cijena svakog broda je 80 milijuna kuna s PDV-om, piše Jutarnji list.

Brodovi dužine 43,16 metara i širine osam metara bit će opremljeni temeljnim naoružanjem svih današnjih obalnih straža. Trup obalno ophodnih brodova bit će sagrađen od čelika povišene čvrstoće AH36, a nadgrađe od aluminijske slitine. Osigurana im je nepotopivost u slučaju naplavljivanja svaka dva susjedna odjeljka u trupu.

Brodovi su opremljeni zaštitom od nuklearno-biološko-kemijskog djelovanja. Bit će opremljeni krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa dužine 7,7 metara za 6 članova posade s propulzijskim dizelskim motorom koji omogućuje brzinu do 40 čvorova. Kapacitet brodova je 16 ljudi.

Ostvaruju brzinu do 29 čvorova. S jednim ukrcajem goriva mogu otploviti 1000 nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova. Prilikom potpisivanja ugovora tadašnji ministar obrane Damir Krstičević je rekao da bi prvi iz te serije brodova trebao biti završen 18. rujna 2021., a posljednji u rujnu 2023. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close