Brodosplit spašava 100 milijuna eura kredita, alternativa je stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 21. veljača 2023. u 07:00
'Dan d' za Debeljakov Brodosplit je 24. ožujka/MILAN SABIĆ/PIXSELL

Uz očitovanje o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka nad ovim dužnikom tada će se raspraviti pitanje postoje li pretpostavke za stečaj.

Za Brodograđevnu industriju Split koja preko svoje tvrtke kćeri upravo sudjeluje na najvećem sajmu vojne tehnologije u Abu Dabiju, “Dan-D” je 24. ožujka, za kad je Trgovački sud u Splitu sazvao odlučujuće ročište.

Uz očitovanje o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka nad ovim dužnikom tada će se raspraviti pitanje postoje li pretpostavke za stečaj.

Sa strane Brodosplita pozvani su zakonski zastupnici Tomislav Debeljak i Tomislav Čorak pa će uskoro biti razjašnjeno kakva je budućnost tvrtke. Što se blokade tiče, sredinom veljače iznosila je oko 23 mil eura pa se kao zadnju slamku spasa u splitskoj kompaniji nade polažu u jedan američki hedge fond koji je navodno u proteklom razdoblju više puta posjetio brodogradilište.

Upoznati su s kapacitetima, tvrde upućeni, no zasad je nepoznanica odluka fondovih menadžera jesu li spremni kreditirati splitski škver.

Prema troškovniku koji tvrtku opterećuje posrijedi je oko 100 mil. eura vrijedan kredit da se skine blokada i otplati dug prema vjerovnicima te završe započeti projekti, ali i da se zatvori kredit prema ruskom kreditoru u iznosu od oko 57 mil eura. Vlasnik uvjerava da će se operacija dogoditi do navedenog ročišta, a druga opcija je – stečaj.

Navedeno ročište TS je sazvao nakon što je vijeće žalbenog suda Brodosplitovu žalbu odbilo kao neosnovanu, dok je istodobno potvrdilo rješenje prvostupanjskog suda iz studenog 2022.

Riječ je o odluci kojom je kao nepravovremeno odbačeno dužnikovo povlačenje prijedloga za otvaranje predstečaja, dok je kao nedopušteno odbačeno dužnikovo povlačenje prijedloga za otvaranje njegovog stečaja. Pravni stavovi nižeg suda dobili su potvrdu kroz odluku VTS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close