Brodosplit napravio inovativnu plutaču za jednog od lidera u industriji

Autor: Suzana Varošanec , 15. studeni 2022. u 10:04

Sam projekt također podržava ADEME u okviru Programa ulaganja za budućnost te  je prema Roddieru ova inovativna plutača višestruko bitna, kako kao sastavni dio njihovog poslovnog plana, tako i kao prvi korak u razvoju ‘OCG-Wind FOW’ platforme.

Brodosplit izgradio inovativnu plutaču za prikupljanje podataka na moru.

U luci splitskog brodogradilišta uspješno je obavljeno polaganje u more OCG-Data, inovativne plutače za prikupljanje bioraznolikosti i metocean podataka. Izgrađena je za naručitelja tvrtku Ocergie, francusku podružnicu američke tvrtke Ocergy, priopćili su iz Brodosplita. Kako navode, ovim projektom splitski škver dokazuje svoje mogućnosti na wind offshore tržištu te je uskoro realno za očekivati potpisivanje novih ugovora za izradu platformi što podrazumijeva isporuku konstrukcija s godišnjim utroškom čelika većim od 100.000 tona u razdoblju do 2030.

Ocergy je mlada tvrtka, ali prema njezinom izvršnom direktoru Dominiqueu Roddieru želi postati jedan od lidera u području offshore rješenja za vjetroelektrane na moru (Floating Wind Foundation Design), što je “rezultat napretka koji su postigli u posljednjih nekoliko godina”.

“Inovativna plutača za prikupljanje podataka prikupljat će informacije koje će se koristiti za bolje razumijevanje svega, od turbulencije vjetra do zračnog i morskog života na lokaciji projekta. Pilot jedinica, dio Ocergijevog projekta ‘Blue Oracle’ (plutače s Lidarom-optičkim radarom i podvodnom opremom za procjenu oceanskih resursa i karakterizaciju života u okolišu) dobila je odobrenje od francuskog pomorskog prefekta za pomorsko planiranje da se rasporedi na lokaciji gdje će se izgraditi nekoliko prvih plutajućih vjetroelektrana u francuskoj regiji Occitanie”, navodi se u obavijesti splitskog škvera.

Sam projekt također podržava ADEME u okviru Programa ulaganja za budućnost te  je prema Roddieru ova inovativna plutača višestruko bitna, kako kao sastavni dio njihovog poslovnog plana, tako i kao prvi korak u razvoju ‘OCG-Wind FOW’ platforme.

“Imamo sve veći broj pretkomercijalnih projekata do 2030., sve dok industrija vjetroelektrana na moru ne implementira velike GW komercijalne FOW (Floating offshore wind) projekte diljem svijeta”, kazao je Roddier.

Inovativna plutača za prikupljanje podataka o moru bit će postavljena u blizini jedne od vjetrovitih ‘makro-zona’ u Sredozemnom moru kod južne Francuske.

“Unatoč financijskim problemima s kojima ste u Brodosplitu suočeni, izuzetno smo zahvalni na punom angažmanu vašeg tima i radnika, i jako zadovoljni s izvrsnim poslom koji je Brodosplit napravio u izrade naše platforme. Dok s investitorima razgovarate o različitim poslovnim projektima, vjerujem da tvrtke kao Brodosplit mogu imati značajnu ulogu u energetskoj tranziciji i biti snažan pokretač komercijalnog razvoja FOW industrije, ne samo za projekte na Mediteranu nego u cijeloj Europi”, naglasio je Roddier.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close