FOTO: Pogledajte impresivan Končarev novi laboratorij za velike električne strojeve i pogon

Autor: Darko Bičak , 25. siječanj 2023. u 09:00
Foto: IGOR KRALJ/PIXSELL

Otvoren laboratorij za velike električne strojeve.

Umjesto standardnog rezanja vrpce, novi Laboratorij za velike električne strojeve i pogone u Končaru, koji je jedan od tek njih nekoliko u svijetu, jučer je prigodno otvoren bljeskom munje. Radi se o investiciji teškoj sedam milijuna eura, a koja je u potpunosti pokrivena iz vlastitih sredstava samog Končara.

Kako je istaknuo Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar grupe, otvaranje laboratorija iznimno je važna, ako ne i najvažnija investicija Končara u prošloj poslovnoj godini. Po njegovim riječima, Končar u 2023. planira investicije veće od 60 milijuna eura, a bit će usmjerene na ulaganja u razvoj novih proizvoda, projekte iz područja digitalnih tehnologija te u istraživanje i razvoj.

60

milijuna eura planirane su Končarove investicije u ovoj godini

Suradnja sa znanošću
“Osim što će zadovoljiti potrebe domaćeg elektroenergetskog sektora te ojačati suradnju sa znanstvenom zajednicom, naš novi laboratorij omogućit će proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu te dodatno pridonijeti povećanju globalne prepoznatljivosti Končara”, kazao je Kolak.

Kako pojašnjavaju u kompaniji, novi se laboratorij zbog svojih tehničkih mogućnosti te suvremene ispitne i mjerne opreme svrstava među nekoliko laboratorija u svijetu s mogućnošću ispitivanja visokonaponskih (HVDC) kabela za istosmjerni prijenos energije.

Laboratorij čine dvije ispitne hale ukupne površine 1500 četvornih metara te je namijenjen za tipska, specijalna i razvojna ispitivanja brojne elektroenergetske opreme s kojom je, ili će tek biti, Končar itekako konkurentan na globalnom tržištu.

Čast da na otvaranju izazove munju imao je ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković/I. Kralj/PIXSELL

Kako je pojasnio Dalibor Filipović-Grčić, član Uprave Končar – Instituta za elektrotehniku, velik dio elektroenergetske opreme prije ugradnje mora uspješno proći tipska ispitivanja neovisnog laboratorija.

“U novom objektu trenutačno se pripremaju dielektrička ispitivanja visokonaponskog energetskog kabela nazivnog napona 66 kV za inozemnog naručitelja. Ispitivanja će trajati nekoliko tjedana i iako ne predstavljaju istaknut izazov za ugrađenu ispitnu infrastrukturu, važan je njihov značaj kao prvog ugovorenog posla novog laboratorija i još jedne nove reference Laboratorijskog centra u području ispitivanja energetskih kabel”, kazao je Filipović-Grčić.

Stotine metoda
U konačnici, djelić onoga što će se tu događati je prezentiran na samom otvaranju kad je naponskim udarnim generatorom, koji pri ispitivanjima elektroenergetske opreme simulira prenapone kakvi se šire mrežom uslijed atmosferskih pražnjenja, proizveden naponski val vršne vrijednosti 2500 kV – munja.

Čast da izazove munju i tako pusti u rad laboratorij imao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Institut za elektrotehniku društvo je Grupe Končar akreditirano kao znanstvena organizacija te upisano u Upisnik znanstvenih organizacija pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Kolak

Naš novi laboratorij omogućit će proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu.

Specijalizacija Instituta su primijenjena istraživanja iz područja elektrotehnike i strojarstva, a na tržište uspješno plasira vlastita visokotehnološka rješenja zasnovana na informatičko-komunikacijskim tehnologijama, poput sustava za monitoring elektroenergetske opreme te sustava upravljanja u području elektroenergetike i tračničkih vozila.

U sklopu Instituta djeluje i Laboratorijski centar koji čine devet laboratorija akreditiranih prema zahtjevima međunarodnih normi i tehničkih specifikacija za gotovo 700 metoda ispitivanja različitih proizvoda u području elektroenergetike, industrije i transporta.

Kako ističu iz samog Končara, Laboratorijski centar doprinio je konkurentnosti i znatnom rastu izvoza čitave grupe. Nude i uslugu po načelu one-stop testing kupcima iz cijelog svijeta. Najveći kupci, odnosno korisnici usluga Laboratorijskog centra vodeća su globalna poduzeća, proizvođači elektroenergetske opreme iz Švedske, Švicarske, Italije, Nizozemske, Engleske, Njemačke, Austrije i šire.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa isto tako je izgledao i pred 40 godina jedino su konačno očistiti prostoriju i obojali malo a izgleda da je nova rasvjeta ipak nešto.

New Report

Close