Biovegi Eko Oskar i posebno priznanje

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 13. prosinac 2012. u 22:01
Jadranki Boban Pejić, direktorici Biovege Eko Oskara je uručio ministar zašte okoliša i prirode Mihael Zmajlović/Tomislav Miletić/PIXSELL

Od tvrtki još su nagrađeni Komunalno poduzeće iz Križevaca, Hartmann Hrvatska i STP.

Nakon pet godina pauze, u srijedu su u zagrebačkom kazalištu Gavella, a u organizaciji Agencije za zaštitu okoliša, dodjeljeni Eko Oskari za posebne doprinose očuvanju okoliša i prirode.

Bivša Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy koja je tijekom svog mandata odlučila ponovno uvesti ovu nagradu, sjedila je u publici, dok je nagrađenim tvrtkama i pojedincima nagrade uručio njezin nasljednik Mihael Zmajlović."Drago mi je što smo nakon kraće stanke obnovili tu tradiciju. Okupili smo se radi desete godišnjice rada Agencije za zaštitu okoliša i 14. dodjele Eko Oskara. Agencija je odradila veliku i značajnu ulogu i imamo od nje  i dalje velika očekivanja. Svi ćemo ostavit ćemo trag na ovom planetu i u okolišu, a kao društvo nismo svjesni da imamo izbor hoće li taj trag biti pozitivan ili negativan. Zato naša zadaća da radimo u dobrom smjeru", poručio je okupljenima Zmajlović.Od njega su nagrade preuzeli Savez za energetiku Zagreb te tvrtke STP iz Lučkog za uvođenje napredne tehnologije za privremeno skladištenje biokomponenti, Komunalno poduzeće iz Križevaca koje od 2010. uspješno provodi projekt odvojenog sakupljanja i razvrstavanja otpada, tvrtka Hartmann Hrvatska koja proizvodi ekološku ambalažu te tvrtka Biovega koja je nagrađena zbog promocije zdravlja i promicanja ekološke proizvodnje hrane.

"Kada posvećeno i sa strašću radite svoj posao onda je to već samo po sebi nagrada. Svi mi koji smo nagrađeni bit ćemo zadovoljni kada više ne bude ove dodjele "eko nagrada" jer će to značiti da svi toliko brinemo o okolišu da  više nikoga ne možemo istaknuti i izabrati. Ova nagrada svakako je poticaj ne samo nama koji smo je dobili već i drugima da shvatimo kakvo bogatstvo imamo", istaknula je Jadranka Boban Pejić, direktorica Biovege.Posebna priznanja uručena su pojedincima koji su pridonijeli očuvanju okoliša i promicanjem ideje o održivom razvoju. Na tom popisu ove godine su se našli  Zlatko Pejić začetnik makrobiotike u Hrvatskoj te  vlasnik Biovege, profesor Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji se bavi, kako kaže, "stvaranjem nove mlade vojske stručnjaka u pitanjima zaštite, održivog gospodarenja i sanacije oštećenog tla". Nagrađen je i Marko Lasić, poznatiji kao glazbenik umjetničkog imena Nered koji je idejni je začetnik regionalnog "dm green city" projekta. Uz njega se na popisu nagrađenih našao i Zvonko Pešić, osnivač šibenske privatne gimnazije i začetnik projekta osnivanja Fakulteta za energetiku i zaštitu okoliša u Šibeniku koji je dobio nagradu za planiranje i rekonstrukciju zapuštenog šibenskog samostanskog dvorišta u mediteranski vrt.

Međunarodna obveza

Pokrenut nacionalni portal registra onečišćavanja okoliša

U povodu desetogodišnjice Agencije za zaštitu okoliša u četvrtak je lansiran nacionalni portal s podacima o ispuštanjima onečišćujućih tvari i otpadu pod nazivom Hrvatski nacionalni portal registra onečišćavanja okoliša (HNPROO). Lansiranjem portala Hrvatska je ispunila međunarodnu obvezu o informiranju javnosti o ispuštanjima onečišćujućih tvari, otpadu, postrojenjima i njihovim lokacijama. Portal je, kako se hvale u Agenciji, u rad pušten sedam mjeseci prije roka, odnosno sedam mjeseci prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Bazu podataka odnosno, registar, Agencija je razvijala četiri godine, a u njemu se trenutno nalazi više od 13.000 korisničkih računa. "ROO je važan alat za kontinuirano praćenje trendova i napretka u smanjivanju onečišćavanja okoliša. Neophodan je javnosti, državnim i županijskim tijelima, industriji, znanstvenicima, nevladinim organizacijama kao jedinstvena baza podataka pomoću koje je osiguran uvid u stanje i trendove te donošenje odluka o pitanjima zaštite okoliša", navode u Agenciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close