Biogoriva iz algi kao alternativa nafti

Autor: Poslovni dnevnik , 29. listopad 2012. u 22:00
Vedran Uran

Istražuju se neki drugi izvori za proizvodnju biogoriva.

Nafta i naftni derivati u sektoru transporta čine više od 60 posto svjetske potrošnje. Trendom smanjenja uvoza nafte i emisije štetnih plinova brojne razvijene zemlje nastoje povećati vlastitu proizvodnju biogoriva.

Samo SAD i Brazil čine 90 posto ukupne proizvodnje etanola, a najveći su proizvođači biodizela zemlje EU sa 53 posto ukupne svjetske proizvodnje. Prema europskoj strategiji do 2020. udio biogoriva u transportnom sektoru trebao bi iznositi 10 posto. Danas se brojne polemike vode o biogorivu s obzirom na to da je potrebno osigurati kvalitetna i golema poljoprivredna zemljišta za uzgoj biljaka koja se inače koriste za proizvodnju hrane. Tako se etanol proizvodi iz biljaka koje sadrže puno šećera, poput šećerne trske i kukuruza, a biodizel iz biljaka uljarica kao što je soja i uljana repica. Nastavi li se s pretvorbom hrane u gorivo, ona će postati sve manje dostupna i skuplja, a već sad gotovo milijardi ljudi živi na rubu gladi. Zbog toga se istražuju neki drugi izvori za proizvodnju biogoriva koji bi mogli postati ključni za rješavanje energetskih problema. Najveći je potencijal u uzgoju algi koje rastu 50 do 100 puta brže od danas komercijalno uporabljivih kultura za proizvodnju biogoriva. Iako proizvodnja biogoriva iz algi nije komercijalno dostupna, rade se brojna istraživanja već nekoliko desetljeća. Dvjestotinjak je tvrtki uključeno u ta istraživanja među kojima i najveće naftne kompanije.

Samo je ExxonMobil u 2009. uložio 600 mil. dolara u ta istraživanja kao i tvrtke u vlasništvu Billa Gatesa i Rockfellerove obitelji uloživši desetine i desetine milijuna dolara u Sapphire Energy, tvrtku čije je biogorivo iz algi uspješno testirano na zrakoplovima Continental Airlinesa. Čak i američki predsjednik Obama vjeruje da bi se korištenjem biogoriva iz algi u transportnom sektoru mogla smanjiti ovisnost o uvozu nafte za 17 posto.U Europi pak djeluje udruženje za biomasu iz algi (European Algae Biomass Association) sa sjedištem u Firenci, koje broji 79 članica. Među tim članicama nema ni jedne institucije ili organizacije s područja bivše Jugoslavije osim iz Slovenije. Danas se proizvodna cijena jedne litre biogoriva iz algi kreće između 1,2 i 7,9 dolara, što odgovara cijeni sirove nafte od 200 do 1200 dolara po barelu. Očekuje se da bi u budućnosti cijena biodizela iz algi mogla pasti na 0,26 dolara po litri, što bi bilo jednako cijeni sirove nafte, oko 60 dolara po barelu, ako se tehnologija proizvodnje biogoriva iz algi u potpunosti razvije i postane komercijalno dostupna.

Vedran Uran, predstavnik GreenMax Capital Advisors

Komentirajte prvi

New Report

Close