Bilokalnik na dražbu za 12 mil. eura

Autor: Biserka Ranogajec , 16. listopad 2012. u 22:00
Kupac Biokalnika može odmah započeti s proizvodnjom/PXL

Ukupna vrijednost predstavljenih investicijskih projekata veća je od trideset milijuna eura.

Drvni klaster Hrvatske široj poslovnoj javnosti želi preko međunarodnih financijskih organizacija, konzultanata i stručnjaka za ulaganje te sajmova predstaviti desetak ulagačkih projekata. Direktor klastera Marijan Kavran nastojat će okupiti ulagače iz drvne industrije kako bi se potaknule nove investicije koje su i dio proklamirane Vladine politike.

Ukupna vrijednost tih ulaganja je tridesetak milijuna eura i uglavnom riječ je o tvornicama u stečaju ili ih njihovi vlasnici žele prodati, dok neki traže stranog investitora. Primjerice, proizvođač peleta iz Delnica Energy Production traži strateškog partnera za proizvodnju električne struje za investiciju od sedam milijuna eura. Na popisu klastera nalazi se Bilokalnik Drvo iz Koprivnice, nekadašnja tvrtka iz sastava Nexe grupe, koja je u stečaju od travnja ove godine, a idućeg mjeseca ide na prvu dražbu po cijeni od 12 milijuna eura. Nitko se dosad nije zanimao za tvornicu iako ima modernu tehnologiju i može odmah proizvoditi, rekao je stečajni upravitelj Želimir Uršulin.

Poslovanje Bilokalnik Drva zaustavljeno je još krajem prošle godine, a 140 radnika je završilo na burzi. Ogulinska tvrtka za trgovinu i preradu drva Traheja prodaje već nekoliko godina objekte i 2,5 hektara zemljište nekadašnje tvornice masivnog namještaja. Zapuštenu tvornicu u Ogulinu Traheja prodaje za dva milijuna eura iako je procijenjena vrijednost iznosila 2,7 milijuna. Ivan Zrnc, predstavnik vlasnika, kaže kako dosad nije bilo ozbiljnijih kupaca nego tek nekoliko interesenata iz Italije i Turske. Dodaje, vlasništvo je čisto, bez tereta, a kvadratni metar poslovnog i skladišnog prostora prodaje se za manje od 200 eura. Munus iz Varaždina, nekad ogledni proizvođač namještaja, na posljednjoj dražbi prodavao se za 55 milijuna kuna, a na idućoj cijena će mu biti deset posto niža, rekao je stečajni upravitelj Stanko Makar. Oprema je po linijama već gotovo cijela rasprodana i na idućoj dražbi, vjerojatno krajem studenog, prodavat će se samo nekretnina i zemljište. "Munus će vjerojatno biti prodan za 45 milijuna kuna i preuzet će ga jedna banka na ime duga.

Proizvodnja namještaja vjerojatno se nikad neće više nastaviti", uvjeren je stečajni upravitelj. Na prodaju je i Gaj iz Slatine u kojem u nekoliko pokušaja nije nastavljena proizvodnja, a 270 zaposlenih ostalo je bez posla. Na popisu Drvnoga klastera Gaj iz Slatine nudi se za 3,6 milijuna eura, a u cijenu su uključeni objekti i zemljište od 18 ha. Nadalje, tu su još Meranti iz Gorskoga kotara po cijeni od 1,3 milijuna eura koji ima prostor od 20.000 kvadrata i 3,2 hektara zemljišta, a samo je 20 kilometara udaljen od Rijeke. Ima i nekoliko pilana u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji i na Baniji, koje također traže kupce.

Komentari (1)
Pogledajte sve

sve je na prodaju

New Report

Close