Bili su na dnu, a sad 90 posto proizvodnje izvezu u V. Britaniju, Njemačku…

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2018. u 15:04
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Točna brojka jest da tvrtka zapošljava 61 radnika od čega ih 37 je s invaliditetom.

Ustanovu Suvenir Arbor u Siraču, čija je primarna djelatnost proizvodnja drvnog namještaja te koja zapošljava osobe s invaliditetom, posjetili su ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. Kako piše Lokalni.hr, riječ je o tvrtki koju je 2013. godine župan Bajs zatekao u teškom stanju te kojoj je, zbog njezine dobrobiti, pomogao ponovno stati na noge. Sve to podrazumijevalo je brojne dogovore, niz sastanaka s Ministarstvom financija, vjerovnicima, radnicima te je u posljednje četiri godine napravljen zaokret u radu i proizvodnji tvrtke čije je poslovanje sada stabilno. Ministar Pavić osobno se došao uvjeriti u dobro poslovanje tvrtke.

– Ovo je tvrtka koja ima više od 50 posto zaposlenih osoba s invaliditetom, a čuli smo da je točnije brojka čak 60 posto. Država je tvrtku s pomoću mjera pomogla s pet milijuna u prošloj godini. Oni su predivan primjer integracije na tržište osoba s invaliditetom, pokazali su da se to može. Čestitke županu na održavanju jedne ovako uspješne tvrtke. Drago mi je da se osobe s invaliditetom zapošljavaju i aktiviraju na tržište rada s pomoću mjera aktivne politike zapošljavanja, posebice jer većinu svojih proizvoda izvoze u inozemstvo – izjavio je Pavić vidno oduševljen onim što je zatekao u Suvenir Arboru.

Točna brojka jest da tvrtka zapošljava 61 radnika od čega ih 37 je s invaliditetom. Cilj županije nije profit, već nastavak tradicije duge 40 godina tijekom kojih uspješno integriraju osobe s invaliditetom u zajednicu omogućujući im samostalan rad i dostojanstven život. – Ova je tvrtka prošla teške trenutke, ali se uspješno vratila na tržište. Želja Županije, kao osnivača, jest da se na tržištu rada ostvare dobri financijski rezultati i prihodi te da se samim tim rasterete davanja iz županijskog proračuna koja na godišnjoj razini iznose 1,6 milijuna kuna – kazao je župan Bajs.

Jedan od zaposlenih s mjerom osposobljavanja na radnome mjestu jest 24-godišnji Romano Antal, trenutačno izvanredni student Prometnog fakulteta u Rijeci. Nakon što je sedam mjeseci bio nezaposlen, tvrtka Suvenir Arbor zaposlila ga je na pola godine, nakon čega se Romano nada da će ostati jer je iznimno zadovoljan uvjetima rada. Ulaganje u Suvenir Arbor se nastavlja pa je sad u tijeku gradnja novog skladišta za sirovinu vrijednog 425.000 kuna, u adaptaciji i dogradnji je i pilana u vrijednosti od 450.000 kuna, a na jesen kreće gradnja nove proizvodne hale vrijedne dva milijuna kuna. Tvrtka je iznimno ponosna na činjenicu da se njihovi proizvodi mogu naći na policama najvećih trgovačkih lanaca namještaja u Hrvatskoj, a čak se 90 posto proizvoda izvozi u Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju… Sav je namještaj visokokvalitetan i radi se ponajprije od drva hrvatskog hrasta i bukve.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Odlični su…..prava r’vatska firma…..bas sam ih provjerio na fininfu……upravo su izašli iz predstečajne nagodbe….smo da ih taj silni izvoz opet ne baci u stečaj….čestitam…..samo tako naprijed…..

New Report

Close