Bicro ulaže 23 milijuna kuna

Autor: Bernard Ivezić , 24. srpanj 2012. u 22:00

Odobreno 97 od 241 prijavljenog projekata, a više od polovice će postati novi proizvodi malih i srednjih tvrtki

Nakon gotovo jednogodišnje stanke izazvane nedostatkom sredstava vladina agencija Bicro, Poslovno-inovacijski centar Hrvatske koji djeluje kao financijski motor istraživanja i razvoja u malom i srednjem poduzetništvu u Hrvatskoj, najavila je financiranje 97 projekata teških 23 milijuna kuna. Za prvih 20 projekata, u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna, ugovori o sufinanciranju potpisat će se do 1. kolovoza. Narednih 20 projekata, vrijednih 3,5 milijuna kuna, trebali bi biti financirani do kraja godine. Bicru je, neslužbeno doznajemo, sjela akontacija iz zajma Svjetske banke hrvatskoj vladi koji bi se službeno trebao zaključiti najesen. Iz zajma vrijednog 20 milijuna eura, Bicro bi trebao dobiti 7,5 milijuna eura, dok će vlada nadopuniti proračun do iznosa od 10 milijuna eura.

Rekordna godina
Uz nekoliko fakulteta i Institut Ruđer Bošković, novac za razvoj novih proizvoda dobit će i ugljanska tvrtka Kali tuna koja ribu prodaje u Japanu, potom izvoznik sigurnosnih rješenja Tehnomobil te zagrebački Acceleratio, čiji softver koriste Intel i AMD.Marko Velić, direktor zagrebačke tvrtke Initium futuri koja ima jedan od deset najbolje rangiranih projekata pa će među prvima dobiti potporu, izjavio je da će se zahvaljujući Bicrovom PoC-u prvi put otkako je prije pet godina otvorio tvrtku moći posvetiti razvoju vlastitog proizvoda. “Imam tim koji se bavi razvojem softvera i posredno smo radili za niz velikih naručitelja poput Siemensa, Zagrebačkog holdinga, HT-a, Microsofta i Agencije za lijekove, ali u praksi je teško malim poduzetnicima razvijati vlastite proizvode isključivo od akumuliranih viškova”, kaže Velić. Initium futuri je razvio algoritam kojim se može analizirati rad srca i utvrditi patološka stanja poput aritmije. Sad od tog algoritma žele napraviti funkcionalan softver i testirati ga što bi potencijalno mogao postati dobar izvozni medicinski proizvod. Slično navodi i Tibor Skala, direktor zagrebačke tvrtke Videa koja razvija beskontaktno prostorno sučelje za koje su dobili Vidijevu nagradu za inovaciju. Dalibor Marijanović, ravnatelj Bicra, kaže da je jako zadovoljan četvrtim krugom PoC natječaja kroz koji se bespovratnim sredstvima potiče razvoj novih tehnoloških proizvoda malih i srednjih poduzetnika. “U četvrtom krugu PoC natječaja primili smo ukupno 241 prijavu. To je više nego u sva tri prethodna kruga zajedno”, ističe Marijanović.Ne samo da je broj prijava nadmašio prethodne natječaje već je i broj projekata koji su prošli evaluaciju i dobili preporuke za financiranje premašio ukupan broj odobrenih projekata iz prethodnih natječaja. U prva tri kruga prošao je 71 projekt, a sada u posljednjem krugu njih 97. Više od polovice projekata koji su dobili zeleno svjetlo prijavili su mali i srednji poduzetnici.

Model financiranja
Najveći broj projekata je iz područja elektronike i elektrotehnike 30 posto, ICT-a 24 posto, a potom slijede projekti iz prehrambene tehnologije, te naprednih materijala i medicine. Slično financiranje inovacija u malom i srednjem poduzetništvu provodi se i u SAD-u, ali po drugačijem financijskom modelu. Američka vlada godišnje akademskim institucijama donira više od 100 milijardi dolara. Kompanije kojima proračun premašuje 100 milijuna dolara moraju 2,5 posto iznosa proslijediti u njihov PoC kojim se potiču inovacije u malom i srednjem poduzetništvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close