Benefit: Hrvatske šume ucjenjuju nas zbog pritiska ‘odozgo’

Autor: Mladen Volarić , 13. srpanj 2006. u 06:30

Voditelj karlovačke Uprave šuma Zoran Sabljarić kaže da bi ugovor s Narodnim radijem bio bolji nego s Benefitom, ali negira da je bilo pritisaka i pogodovanja privatnoj radijskoj djelatnosti u državnom poslovnom prostoru

Trgovačkoj tvrtki Benefit započeo je teći jednomjesečni otkazni rok u kojem mora napustiti 135 kvadrata prostora kojim se pet godina u zakupu koristila u posebnom krilu drugoga kata zgrade Hrvatskih šuma, Uprave šuma Karlovac. Za voditelja Uprave šuma Zorana Sabljarića riječ je o normalnom poslovnom potezu proizišlom iz neuspjelih pregovora o novim uvjetima zakupa, a Nenad Troje, zamjenik direktora Benefita, smatra da je riječ o tipičnoj ucjeni radi postizanja ciljeva daleko izvan neposrednih odnosa Hrvatskih šuma i Benefita.

Javni natječaj
Glavni razlog odlaska Benefita je dolazak, kako je to potvrdio svojom najavom Sabljarić, Narodnog radija u taj prostor. Za šire gradsko područje koncesiju je dobila tvrtka Poma d.o.o. Zdenka Pomoravca, Karlovčanina s višegodišnjim stažom pri Narodnom radiju. Na pitanje nije li pod Narodnim radijem zapravo mislio na tvrtku Poma, Sabljarić je nekoliko puta izričito rekao da je interes za prostor Hrvatskih šuma pokazao, koliko je njemu poznato i kako su se predstavili, Narodni radio. Nedvojbeno je, dakle, da je kvalitetan prostor već gotovo određen za budući radio bez obzira što za taj zakup tek treba raspisati javni natječaj i što je Benefit najavio pravne radnje radi zaštite svojih interesa. Prema riječima Nenada Troje, ugovor zakupa prostora istekao je 22. lipnja i neposredno prije toga Hrvatske šume zatražile su razgovor u vezi s promjenom uvjeta za novi ugovor. “Najprije su nam rekli da ćemo morati odsad plaćati i grijanje, što smo i prihvatili, a onda da bismo morali otići u manji prostor u drugom dijelu zgrade. Obrazloženje za takav zahtjev bio je da ”neka medijska kuća traži prostor i da im se baš ovaj naš prostor sviđa“. ”Nismo mogli pristati na preseljenje jer smo svu našu organizaciju i informatizaciju prilagodili poslovanju, odnosno preseljenje u manji prostor pričinilo bi nam znatne poteškoće. Uslijedili su potom razgovori. Sjećam se da je Sabljarić rekao da to nije njegova volja, već da je on pod velikim pritiskom ‘odozgo’. Budući da nismo mogli pristati na to što su nam odjedanput ponudili vlasnici prostora, uslijedio je otkaz ugovora. To je sad najobičnija ucjena”, rekao je Nenad Troje, najavivši pravnu borbu.

‘Kolateralna žrtva’
“Prije mjesec i pol dana naše su prostorije u mojem odsustvu obišli neki ljudi iz nekog radija, među kojima je, kako sam poslije čuo, bio i Pomoravec. Oni su, kako su mi prenijeli suradnici, sve to pregledali na način kao da se već vide u tom prostoru i samo trebaju dogovoriti tko će gdje tu biti tako da mi je sad jasnija čitava pozadina ovog našeg odnosa s Hrvaskim šumama. Zapravo smo mi u ovom slučaju ‘kolateralna žrtva’, a prostor je krajnji cilj bez obzira na štete koje ćemo podnijeti”, smatra Troje. “Stvar je u tome što sam ja kao najmodavac u podređenom položaju. Zakupoprimci odu u drugi prostor kad im se prohtije, a ja ne mogu naći novog zakupoprimca samo tako. Međutim, kad ja želim iskoristiti taj prostor za nešto drugo, onda je to zlo. Benefit je do sada imao povlašteni ugovor, bez režija, bez ičega. Uostalom, to je bio samo jednogodišnji ugovor koji se stalno produživao. Sad nam se ukazala mogućnost daleko boljeg ugovora. Pojavio se potencijalni zakupoprimac Narodni radio koji nam je ponudio višegodišnji ugovor, i logično je da bismo prihvatili tu za nas daleko bolju ponudu. Osim toga, Benefit ionako ima daleko više prostora po zaposlenom nego što ga ima bilo tko drugi u našoj zgradi, pa ih ne bi nimalo pogodilo preseljenje u manji prostor površine 90,4 četvorna metra”, objašnjava Zoran Sabljarić razloge razlaza s Benefitom. Pomažući mu u objašnjenju, voditeljica pravne službe Nada Puljar dodala je kako su takve jednostrane i bitne izmjene uvjeta ugovora o zakupu utemeljene na izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih prostora te da za to nisu obvezne raspisivati javni natječaj.

“Rukovodstvo je procijenilo da bi nam mogao doći još jedan zakupoprimac te da bi se moglo određenim pomacima kroz prostorije svima njima omogućiti daljnji zakup. Narodni radio se tu ponudio, tražio je prostor, i taj prostor kod nas im se sviđa. Ali to treba biti jedna cjelina s obzirom na tehniku, na ljudstvo i sve ostalo u skladu s njihovom poslovnom djelatnošću. Zvali smo prije isteka ugovora Benefit na razgovore o prostoru koji im nudimo. Riječ je o 90,40 kvadratnih metara. Vlasnici Sigurnosti nisu rekli voditelju Sabljariću iz kojih se razloga ne bi mogli preseliti, a oni bi išli čak u veće prostorije od sadašnjih. Isto vrijedi i za Autopromet Slunj. Stvar je vlasnika prostora da nastoji dobro gospodariti svojim prostorom te da prema tome može odrediti koga će imati u svom prostoru”, rekla je Nada Puljar. Na pitanje je li točno da je bilo pritisaka “odozgo” da se postupi na ovaj način i tako pogoduje Narodnom radiju, Sabljarić i Puljar rekli su da je njihova uprava od njih tražila rezultate i pozitivno poslovanje, a koje se ogleda i u zakupima prostora. Na pitanje kako to da se baš sad odjedanput inzistira na takvoj dohodovnosti, Sabljarić kaže da on ne želi ulaziti u ono što je bilo prije, to jest što su ugovarali rukovoditelji prije njega, te da će on sve propuste kao što je bila nenaplata režija uz zakup konačno ispraviti novim ugovorima. Prema njegovu mišljenju, u Benefitu nema sluha za takav poslovni odnos pa mu Hrvatske šume već od 7. srpnja računaju otkazni rok.

Vizualni kontakt s odašiljačem

“Budući da Benefit ne prihvaća naše prijedloge, morat će otići. Nakon javnog natječaja u bivši Benefitov prostor doći će drugi zakupoprimac, a hoće li to biti Narodni radio ili netko tko će se možda u međuvremenu pojaviti, vidjet ćemo. O svemu u krajnjem slučaju odluku donosi naša Uprava i Nadzorni odbor. Narodnom radio prostor bi odgovarao i stoga što će iz njega imati nužan vizualni kontakt s odašiljačem na Martinšćaku i onim u Loviću Prekriškom. Da su u drugom dijelu zgrade, onda bi na zgradu morali postavljati antenu, a to onda znači ishođenje lokacijske dozvole i druge komplikacije, a ovo im je idealna pozicija”, kažu Nada Puljar i Zoran Sabljarić, odričući bilo kakve primisli da je u ovom slučaju bilo ikakvih pritisaka i pogodovanja privatnoj radijskoj djelatnosti državnim poslovnim prostorom.

Komentirajte prvi

New Report

Close